Waarom Pat Krimson (55) al een uitnodiging voor z’n vaccinatie kreeg

Pat Krimson is 55 jaar oud. Hij is geen zorgverlener en heeft geen ernstige ziekte. Maar toch heeft ie al een uitnodiging gekregen om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Waarom? Eigenlijk heeft ie gewoon geluk gehad.

De vaccinatiestrategie in ons land is al verschillende keren aangepast. Dat kwam doordat er plots meer of minder vaccins beschikbaar waren. Zo hebben de bevoegde ministers gisteren nog beslist dat het Covid-vaccin van AstraZeneca ook zal toegediend worden bij 55-plussers.

Eerder was daar een grens getrokken, omdat er te weinig informatie was over de doeltreffendheid van het vaccin bij mensen van die leeftijdsgroep. Maar nieuwe onderzoeken hebben nu bevestigd dat het vaccin werkt. Die versnelling van de strategie werd al meteen geremd. AstraZeneca leverde namelijk bijna 14.000 dosissen minder dan beloofd.

“Ik heb prijs”

Momenteel worden volop zorgwerkers gevaccineerd. En Patrick Claesen, beter bekend als Pat Krimson. De 55-jarige dj deelde via sociale media een foto van de uitnodiging die hij kreeg om zich te laten vaccineren. “Ik heb prijs”, schreef ie daarbij.

Ik heb prijs 12/03 😳 Veteranen eerst… Ethias Arena here we come…. #vaccin #patje #prijs

Geplaatst door Pat Claesen op Dinsdag 2 maart 2021

De post kreeg heel wat commentaar. Verschillende mensen vroegen zich namelijk af waarom Pat Krimson eerder dan bepaalde zorgverleners gevaccineerd zou kunnen worden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukt dat hij helemaal geen voorkeursbehandeling krijgt.

Database zorgverleners uitgeput

Woordvoerder Joris Moonens sprak met de openbare omroep. Daar legde hij uit dat iedereen die volgende week gevaccineerd wordt, de voorbije week daarvoor een uitnodiging heeft gekregen. Bovenaan de adressenlijst staan uiteraard zorgverleners. Maar soms zijn in een bepaald vaccinatiecentrum alle mogelijke zorgverleners uitgenodigd en gevaccineerd.

“Dan moet men andere mensen zoeken om de vaccins toch te kunnen gebruiken”, legt Moonens uit. “Tot gisteren moesten de eerstelijnszones zich dan richten tot willekeurige 55-jarigen, de oudste leeftijdsgroep die je tot gisteren met AstraZeneca mocht vaccineren.” 

Ook 55-plussers

Gisteren maakten de bevoegde ministers dan bekend dat ook 55-plussers een vaccin van AstraZeneca konden krijgen. Daardoor kunnen we al over twee weken beginnen met 85-plussers te vaccineren, twee weken vroeger dan gepland. Die mensen krijgen voorrang op jongere mensen.

“55-jarigen moeten nu dus weer even wachten.” Zijn een aantal 55-jarigen dan door de mazen van het net geglipt? “Zo zou je het kunnen noemen”, geeft Moonens toe. “Maar eigenlijk is dit de logica zelve. Als je door een bepaalde bevolkingsgroep heen bent met vaccineren, dan stop je niet maar komt de volgende groep aan de beurt. Gisteren waren dat dus nog de 55-jarigen, maar vandaag al niet meer.” 

Pat Krimson is niet de enige 55-jarige die een uitnodiging heeft gekregen. Maar het Agentschap Zorg en Gezondheid benadruk dat die groep mensen niet al te groot is.

Meer
Lees meer...