Ook 55-plussers kunnen nu coronavaccin van AstraZeneca krijgen, maar te kleine levering zorgt meteen voor problemen

Het coronavacccin van AstraZeneca kan ook gebruikt worden bij mensen ouder dan 55. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land beslist. De ministers volgen daarmee het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Er is wel een probleem: de levering van AstraZeneca is véél kleiner dan beloofd.

Ook 55-plussers kunnen binnenkort gevaccineerd worden met het coronavaccin van AstraZeneca. Zo klonk het advies van de Hoge Gezondheidsraad van ons land. En de verschillende ministers van Volksgezondheid hebben tijdens hun overleg beslist om dat advies te volgen.

85-plussers al midden maart

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) liet zelfs voor het overleg al weten dat de regering het advies van de Hoge Gezondheidsraad zou volgen. In het parlement maakte hij namelijk bekend dat 85-plussers al vanaf midden maart gevaccineerd zouden kunnen worden. Normaal zouden die mensen pas eind maart hun eerste dosis krijgen.

Die versnelling in de vaccinatiestrategie botst al meteen op problemen. AstraZeneca zou vandaag normaal bijna 110.000 dosissen van z’n vaccin leveren, maar dat zijn er bijna 14.000 minder geworden. Het grootste deel van die vaccins gaat zoals gepland eerst naar mensen uit de eerstelijnszorg. Bijna 19.000 dosissen kunnen daarna gebruikt worden bij 85-plussers.

Tussenperiode blijft gelijk

Naast de kwestie van de 55-plussers stonden nog twee problemen op de agenda van de ministers van Volksgezondheid. Zo hebben die bekeken of de periode tussen de twee dosissen van het Pfizer-vaccin verlengd kon worden.

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad was daarover eerder onzeker. De bevoegde ministers hebben dan ook beslist om voorlopig alles te laten zoals het is. Maar ze verzamelen wel meer informatie over de gevolgen van een verlenging van die tussenperiode.

Twee dosissen

Daarnaast hebben de bevoegde ministers ook het advies van de Hoge Gezondheidsraad gevolgd over het schrappen van de tweede dosis van de vaccins van AstraZeneca, Moderna en Pfizer. Het onderwerp kwam op tafel nadat Brits onderzoek had uitgewezen dat 1 prik al een groot verschil maakt. Maar experts houden vast aan twee dosissen van de vaccins.

Meer
Lees meer...