Zuid-Korea onderzoekt dood van twee personen die AstraZeneca-vaccin kregen

In Zuid-Korea hebben twee mensen het leven gelaten nadat ze het coronavaccin van AstraZeneca hebben gekregen. Beide personen hadden reeds bestaande aandoeningen, maar het land onderzoekt of er een verband is met het vaccin.

Een van de personen die is gestorven is een 63-jarige man met een cerebrovasculaire ziekte. Hij kreeg symptomen vier dagen nadat de verpleegkundigen hem het vaccin hadden toegediend. “De man had onder meer last van hoge koorts”, heeft Jeong Eun-kyeong, directeur van het Disease Control and Prevention Agency (KDCA), laten weten tijdens een persconferentie. Volgens het persagentschap Yonhap news is de man uiteindelijk gestorven ten gevolge van een bloedvergiftiging en een longontsteking.

Sterfgevallen worden onderzocht

De tweede persoon die gestorven is kort na het krijgen van het vaccin is een vijftiger die een hartaandoening en diabetes had. Hij liet het leven na meerdere hartaanvallen. Die aanvallen kwamen één dag nadat hij het vaccin van AstraZeneca had gekregen.

Het KDCA heeft laten weten dat het de sterfgevallen onderzoekt. Het agentschap wil momenteel niet bevestigen of er een oorzakelijk verband is tussen de overlijdens en het vaccin. Het KDCA zei eerder al dat het een vergoeding van 383.466 dollar zal geven aan de nabestaanden van mensen die gestorven zijn ten gevolge van een coronavaccin.

“Het KDCA voert een epidemiologisch onderzoek met de betrokken lokale autoriteiten om een verband met de vaccinaties te bevestigen”, aldus het agentschap. Een woordvoerster van AstraZeneca heeft laten weten dat het bedrijf momenteel geen commentaar wenst te geven bij de sterfgevallen.

Bijwerkingen

Eun-kyeong merkt op dat er tot op heden nog geen sterfgevallen zijn geweest die rechtstreeks gelinkt kunnen worden aan een vaccinatie met het vaccin van Pfizer of AstraZeneca. Tijdens een perstoelichting drukte hij de bevolking wel op het hart dat een vaccinatie enkel een goed idee is als je gezondheid in orde is.

Uit cijfers van het KDCA blijkt dat tot nu toe 217 mensen last hadden van bijwerkingen nadat ze het vaccin hebben gekregen, waaronder drie gevallen met een ernstige allergische reactie.

Zuid-Korea is vorige week gestart met de vaccinatiecampagne. Volgens de meest recente cijfers zijn er al 85.904 mensen gevaccineerd met het middel van AstraZeneca. 1.524 mensen hebben al het Pfizer-vaccin gekregen.

Meer
Lees meer...