Zuid-Korea keurt met AstraZeneca eerste coronavaccin goed en gaat het ook aan ouderen geven

Zuid-Korea heeft voor het eerst een coronavaccin goedgekeurd voor gebruik. Het gaat om het vaccin van AstraZeneca in samenwerking met de universiteit van Oxford. Het Aziatische land gaat het middel – in tegenstelling tot heel wat Europese landen – gebruiken voor alle leeftijden.

Terwijl in de Verenigde Staten en Europa al verschillende coronavaccins een goedkeuring hebben gekregen, lijken andere landen minder gehaast om de bevolking te beginnen vaccineren tegen het coronavirus. Eén van die landen is Zuid-Korea.

Beginnen vaccineren op 26 februari

Daar is vandaag voor het eerst een coronavaccin goedgekeurd. Het gaat om het vaccin van AstraZeneca dat een noodvergunning krijgt. Daarvoor moet het bedrijf wel nog de resultaten van de volledige klinische proef indienen. Dat maakte Zuid-Koreaans viceminister van Volksgezondheid Kim Gang-lip bekend op een persconferentie.

Het Korea Disease Control and Prevention Agency (KDCA) wil op 26 februari beginnen met vaccineren met een eerste lading van zo’n 1,5 miljoen dosissen. Die worden in Zuid-Korea zelf geproduceerd door SK bioscience, een onderdeel van SK Chemicals. Tegen juli hoopt het land de 10 miljoen Zuid-Koreanen met een verhoogd risico ingeënt te hebben. Tegen november zou het grootste gedeelte van de bevolking een vaccin moeten hebben gehad.

Ouderen

Zuid-Korea zal het AstraZeneca-vaccin voorlopig dus ook aan ouderen geven. Ook in de Europese Unie kreeg het middel een goedkeuring voor alle volwassen, maar heel wat landen – waaronder België en Duitsland – beslisten om het voorlopig niet te gebruiken bij ouderen.

Aan de eerste klinische studies van AstraZeneca deden namelijk weinig ouderen mee waardoor het moeilijk is om zeker te weten of het vaccin ook bij hen werkt. In april zou AstraZeneca resultaten moeten hebben van een nieuwe klinische studie in de Verenigde Staten waar 7.500 ouderen aan meededen.

Zuid-Korea als gidsland

Zuid-Korea geldt al sinds de uitbraak van de coronapandemie als gidsland. De aanpak met de focus op contact tracing en massaal testen zorgde ervoor dat de tol zeer beperkt bleef. In totaal raakten in het land met 45 miljoen inwoners 81.930 mensen besmet met het coronavirus. 1.486 Zuid-Koreanen stierven aan Covid-19.

Meer
Lees meer...