Vaccin van AstraZeneca en Oxford niet aanbevolen voor 65-plussers in Duitsland

De Duitse vaccinatiecommissie heeft donderdag gezegd dat ze het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford voorlopig alleen aanbeveelt voor mensen tussen 18 en 64 jaar.

“Het coronavaccin van AstraZeneca wordt momenteel enkel aanbevolen voor mensen tussen 18 en 64 jaar”, stelt de vaccinatiecommissie (STIKO) in een document dat het persagentschap AFP kon inkijken.

De commissie staaft die beslissing door uit te leggen dat “de momenteel beschikbare gegevens te ontoereikend zijn om de doeltreffendheid van vaccins na de leeftijd van 65 jaar te beoordelen.”

AstraZeneca reageerde uiteraard snel op de verklaringen. “De laatste analyses ondersteunen de hypothese dat het vaccin wel degelijk effectief is bij de 65-plussers”, liet een woordvoerder donderdag weten.

Het farmabedrijf voegde er meteen aan toe dat het komende vrijdag de goedkeuring verwacht van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA.

Polemiek

Eerder deze week meldde de Duitse pers dat de Duitse regering twijfels had over de werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin bij mensen ouder dan 65 jaar. Volgens de zakenkrant Handelsblatt verwachtten de Duitse autoriteiten in deze leeftijdsgroep een efficiëntie van slechts 8 procent.

Pascal Soriot, CEO van AstraZeneca, liet in een reactie weten dat hij “geen idee had waar dit cijfer vandaan kwam” en dat het “vals” was.

“De autoriteiten in vele landen – ongeveer een dozijn – hebben het vaccin goedgekeurd voor mensen van 18 jaar en ouder. Hoe kunnen we denken dat al deze mensen ons vaccin zouden hebben goedgekeurd als het slechts voor 8 procent effectief was”, zei hij tegen het Italiaanse dagblad La Repubblica.

Meer
Lees meer...