Waarom sp.a in Antwerpen plots maar twee schepenen meer heeft

Witte rook uit Antwerpen: N-VA heeft een bestuursakkoord met sp.a en Open Vld. En toch schort er, nadat het bestuursakkoord werd goedgekeurd door de achterban, iets in Antwerpen. Want Tom Meeuws zal plots twee schepenambten combineren: bij sp.a moeten ze op zoek naar iemand die in Antwerpen wil zetelen. Wat is er aan de hand? 

Geen Kris Peeters, geen Groen: Bart De Wever gaat in Antwerpen besturen met de sp.a van Jinnih Beels en Tom Meeuws en Open Vld. Die laatste is een logischere partner voor N-VA dan sp.a, dat weet iedereen, maar toch werd het bestuursakkoord met N-VA door een inderhaast bijeengeroepen sp.a-ledenvergadering goedgekeurd.

Tegen N-VA, geen schepenambt

Twee derde van de sp.a-achterban stemde voor, maar vooral wie er tegenstemde was belangrijk. Niet in aantallen, maar dat drie van de zes mogelijke verkozenen uit Antwerpen tegen de twee ‘horizontale assen’ van De Wever stemde, dat zorgt voor problemen. Want uit die zes verkozenen moesten drie namen komen die een schepenstoel zullen vullen.

Makkelijker gezegd dan gedaan: twee verkozenen waren zo goed als zeker. Tom Meeuws, oorspronkelijke lijsttrekker in Antwerpen, tot de sp.a-Groen lijst Samen luidruchtig aan zijn einde kwam. En Jinnih Beels, die de lijst ging trekken bij sp.a nadat Meeuws er dringend uitmoest. Tot zover de zekerheden.

Güler Turan

Blijven er vier over: Yasmine Kherbache, die haar stoeltje in het Vlaams parlement als volksvertegenwordiger niet wil opgeven. En de drie verkozenen die tegen het akkoord gestemd hebben: Karim Bachar, Hicham El Mzairh en Güler Turan, die gemeenteraadslid was in de vorige coalitie en ook Vlaams Parlementslid is.

Hier is trouwens nog een handig overzicht van wie wie veto’de in de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen.

Bij Turan gaat het probleem verder dan eenvoudigweg zelf tegen het akkoord zijn: de Antwerpse had op vrijdag aan de leden gevraagd om tegen het akkoord te stemmen. Logisch dus dat Meeuws en Beels haar moeilijk kunnen laten zetelen.

Tom Meeuws

Geen derde schepen

En zo was er geen logische derde schepen meer over. De oplossing was eenvoudig: aan Jinnih Beels werden Integratie, Onderwijs en Jeugd doorgegeven, Tom Meeuws werd, naast de schepenportefeuille van Sociale Zaken en Armoedebestrijding, ook die van voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten doorgeschoven. Die functie mocht iemand van sp.a drie jaar uitoefenen.

Onder de verantwoordelijkheden van de voorzitter zitten onder andere het OCMW, het is dus geen kleine functie. Het voorzitterschap werd door een decreetswijziging ook weer deel van het gemeentebestuur, maar wat een extra aanwinst voor sp.a moest worden, is nu een pijnpunt. Officieel klinkt het dat Meeuws zo meer voeling krijgt met de materie. In praktijk zoekt men naarstig verder naar een opvolger.

Meer
Lees meer...