Waarom wij Belgen niet gauw buitenlandse vrienden maken

Ga eens even door je vriendenkring en tel hoeveel van die vrienden uit het buitenland komen. Het zijn er waarschijnlijk niet zo veel. Blijkbaar is het voor buitenlanders in ons land enorm moeilijk om Belgische vrienden te maken, en dat ligt niet aan hen. Volgens Paola, een expat in België, zijn er drie redenen waarom buitenlanders zo moeilijk tot ons kunnen doordringen. 

1. We hebben het veel te druk.

We zijn een drukbezet volkje. Een afspraakje hier, een etentje daar, dan weer naar de kapper… elk moment van de dag hebben we wel iets te doen. Tijd voor vrienden? Nee, dat staat vandaag niet op de agenda, en ook de rest van de week is al volgepland.

“Zelfs om naar de kapper of de schoonheidsspecialist te gaan heb je in België een afspraak nodig”, schrijft Paola verwonderd op de expatwebsite Cheeseweb. “Het is iets waar ik moeite mee had toen ik hier kwam wonen. Thuis kan ik gewoon vrienden opbellen en die dag nog iets met hen gaan eten, dat is gewoon ondenkbaar in België.”

Volgens Paola moet je als buitenlander in België heel geduldig zijn en je toekomstige Belgische vrienden heel vaak uitnodigen om iets te gaan doen. Sla de volgende keer dus dat etentje bij je buitenlandse collega niet zomaar af omdat je nog ‘absoluut naar de fitness moet’.

Thinkstock

2. We zijn gewoontedieren.

Iedereen houdt van zijn comfortzone, maar bij ons bereikt die liefde extreme proporties. We blijven het liefst zo dicht mogelijk bij huis, onze familie en onze vrienden (maar dan wel de vrienden die we al ons hele leven kennen). Op straat kijken we liever naar onze voeten dan naar de mensen rondom ons en als iemand die we niet kennen ons nog maar durft aanspreken, slaan we in paniek.

Giphy

“Op sommige gebieden zijn de Belgen enorm vooruitstrevend. België was bijvoorbeeld het tweede land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde, maar langs de andere kant hunkert het Belgische volk zo naar stabiliteit. Misschien heeft het met het verleden te maken. Het land is tenslotte al zoveel keer binnengevallen en bezet geweest, dat het volk nu naar continuïteit streeft”, redeneert Paola.

Ze raadt expats dan ook aan om zich zo veel mogelijk te interesseren in het leven van de Belgen rondom hen. Als een buitenlander je voortdurend ‘stalkt’, weet dan dat hij gewoon een beetje Belgische vriendschap zoekt. Kruip dus uit je schulp en blijf niet voortdurend hangen bij die oude jeugdvrienden.

3. We zijn compleet onvoorspelbaar.

Als men ons vraagt wat het voornaamste karaktertrekje van een Belg is, hebben we twee standaardantwoorden: Belgen zijn bescheiden of Belgen onderschatten zichzelf. Maar volgens Paola zitten we toch iets complexer in elkaar.

“Mijn eerste indruk over Belgen was dat ze over het algemeen vrij ontevreden, koud en afstandelijk zijn. En toch hebben ze het af en toe in zich om een passionele tirade af te steken over alles wat hen irriteert. Het is vaak onmogelijk om te voorspellen hoe een Belg op je vraag of voorstel zal reageren, en zelfs als hij enthousiast is, laat hij het niet merken”, beschrijft Paola ons volkje.

Als je meer buitenlandse vrienden wilt, weet je dus wat je te doen staat. Maak meer tijd voor nieuwe vrienden, durf initiatief nemen en laat het merken als je een langdurige vriendschap wel ziet zitten.

Thinkstock
Meer
Lees meer...