Wetenschappers ontdekken eindelijk waarom de wombat vierkante keutels heeft

De uitwerpselen van de wombat zijn een van de grootste mysteries in het dierenrijk. Het schattige buideldiertje legt namelijk als enige diersoort ter wereld kubusachtige keutels. Wetenschappers menen nu eindelijk met zekerheid te hebben ontdekt hoe dat komt.

De wombat is een buideldier dat enkel voorkomt in Australië en Tasmanië. Ze worden tussen de 70 en 120 centimeter lang en wegen tussen de 25 en 40 kilogram.

Kubusvormige uitwerpselen

Het meest opvallende aan het dier zijn echter zijn uitwerpselen. Zo leggen wombats tot honderd keutels per nacht en ordenen ze ze op een speciale manier om te communiceren met hun soortgenoten. Toch blijft de vorm het meest opvallende.

Bron: Shutterstock

De vierkante keutels van de wombat fascineren al heel lang wetenschappers. Maar nu meent een team van de universiteit van Tasmanië een verklaring te hebben gevonden voor het opmerkelijke fenomeen.

Darmen

“Het vermogen om relatief uniforme, schoon gesneden ontlasting te vormen, is uniek in het dierenrijk”, zegt Scott Carver, een natuurecoloog van de universiteit van Tasmanië, in een verklaring. Hij onderzocht met een team hoe de wombat die specifieke kubusvormige keutels maakt. Voor hun studie bouwden ze voort op eerdere bevindingen uit 2018.

Wombats hebben een darm van maar liefst tien meter. Voedsel reist bij hen dan ook tot vier dagen door hun darmen, dubbel zolang als bij mensen. Daardoor is het ook veel droger.

“Ons onderzoek wees uit dat deze blokjes worden gevormd in de laatste 17 procent van de dikke darm”, zegt Carver. Dat deel van de darm bevat twee stijve en twee flexibele gebieden. Die combinatie zorgt voor de typische kubusjes met een zijde van zo’n twee centimeter.

Lees ook:

Meer
Lees meer...