Waarvoor dienen luchtbevochtigers en waarom moeten we die in huis halen? 

Droge lucht in huis en in je kamer kan heel ongemakkelijk zijn en brengt ook gezondheidskwaaltjes mee. Daarom halen mensen soms een luchtbevochtiger in huis om daar komaf mee te maken. Maar we hebben altijd al zonder luchtbevochtiger geleefd, dus waarom moeten wij nu zoiets in huis halen? 

Je kamers moet je regelmatig verluchten om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Maar in de winter is dat niet vanzelfsprekend omdat het gewoon te koud is om je ramen en deuren voor een lange tijd open te houden. Daarom halen sommige mensen een luchtbevochtiger in huis.

Waarom?

Mensen vragen zich af waarom we zo’n luchtbevochtiger in huis moeten halen. Wij hebben toch eeuwenlang zonder luchtbevochtiger geleefd, dus zo’n toestel is toch niet nodig? Ja en nee … Door de jaren heen is de mens anders gaan leven. Ons leven en onze omgeving zien er helemaal anders uit dan bijvoorbeeld honderd jaar geleden.

In de winter zorgen wij ervoor dat alle kamers goed verwarmd worden en warm blijven. De verwarming staat een hele dag aan en de ramen blijven dicht. Ons huis moet ook steeds beter worden geïsoleerd, want oh nee als er toch wat lucht binnendringt! Wij willen geïsoleerde ramen, dakisolatie, vloerisolatie, gebouwisolatie, … noem maar op. We geven frisse lucht weinig of geen kans waardoor droge lucht heerst binnenshuis.

Maar toch is vocht in de lucht nodig. Ofwel zet je een raam open en probeer je andere trucjes ofwel haal je een luchtbevochtiger in huis.

Vocht in de lucht

Zoals de naam het zegt, zorgt een luchtbevochtiger voor vocht in de lucht. Je doet wat water in de waterreservoir en de bevochtiger zorgt ervoor dat je kamer een ideale luchtvochtigheid bereikt. Zo’n toestel meet zelf hoe droog de lucht is en regelt een ideale luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent vocht.

Drie soorten

Er bestaan drie soorten luchtbevochtigers:

  • Stoom: water wordt verhit en verlaat het toestel als stoom. Als je wil, kan je ook een lekker geurtje toevoegen aan de stoom. Het toestel heeft wel een hoge energieverbruik omdat het water moet opgewarmd worden.

  • Ultrasoon: geruisloze ventilator die fijne nevel verspreidt door trillingen onder water. Zo’n toestel vernevelt koud water en verbruikt weinig stroom.
  • Verdamping: droge kamerlucht wordt door een vochtige filter geblazen waardoor het water verdampt. Het verbruikt weinig stroom maar geeft minder vocht af.

Door de lucht in je kamers vochtig te houden, zorg je ervoor dat huis aangenamer aanvoelt. Maar zo’n bevochtiger doet veel meer dan dat.

Gezond

Als je in de winter vaak rondloopt met een snotneus of een kriebel in je keel, kan het goed zijn dat dat komt door droge lucht. Zo’n luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de droge lucht verdwijnt en je minder irritaties hebt. Je voorkomt hierdoor allerlei kwaaltjes zoals keelpijn en slijmvliesirritaties waardoor je minder kans krijgt op infecties.

Daarnaast kan je door droge lucht ook nog last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Een beetje vocht in de lucht kan deze problemen dus ook verhelpen.

Goed voor je huid

Vocht in de lucht is gezond op alle vlakken, dus ook voor je huid. Bij lage luchtvochtigheid verdampt je zweet sneller waardoor je huid sneller uitdroogt. Daarnaast barsten je lippen ook veel sneller door droge lucht. Een luchtbevochtiger in huis halen, kan je winterhuidje dus behandelen.

En je plantjes

Ook jouw planten hebben voldoende vocht nodig. Droogt je plant snel uit? Dan moet je die niet alleen veel water geven maar ook in een vochtige omgeving houden. Door meer planten in een kamer te zetten, kan je trouwens ook zorgen voor meer vocht in de lucht.

Meubels en vloeren

Als je thuis houten vloeren en meubels hebt, is luchtvochtigheid ook belangrijk. Door weinig vochtigheid kan hout krimpen, scheuren of zelfs barsten. Willen we dus niet!

Zonder luchtbevochtiger

Als je de lucht vochtig wil houden zonder een luchtbevochtiger kan je dat ook doen door:

  • een raam open te zetten
  • een waterbakje op of aan de verwarming te zetten
  • veel (groene) planten te zetten in de kamer
  • badkamerdeur open laten na een douche
  • kamertemperatuur niet hoger zetten dan 21 graden
  • je kamer verluchten in de ochtend
  • stof verwijderen door vaker te stofzuigen en vegen

Meer
Lees meer...