Nu ‘WandaVision’ afgelopen is, weten we zeker: dit was het meest creatieve dat het MCU ooit heeft voortgebracht

Met WandaVision lanceerde Disney begin dit jaar hun eerste televisieproductie geproduceerd door Marvel en gelanceerd op Disney+. De serie bleek een schot in de roos, niet alleen op het vlak van streamingcijfers, maar ook als frisse wind in het MCU.

Zeer binnenkort – op 19 maart – wordt op Disney+ al de volgende miniserie losgelaten: het langverwachte The Falcon And The Winter Soldier. Na afloop van die reeks volgt Loki, een derde serie, in juni. Het was slim van Disney om de series binnen het MCU te situeren, want doordat deze series enkel via Disney+ te bekijken zijn, verplicht Disney de fans van het universum om een abonnement te nemen.

Dat deden wij dus ook en na WandaVision kunnen we zeggen: als dit het niveau is dan betalen we er graag voor. WandaVision situeert zich in de chronologie na Infinity War en Endgame. Het is ook meteen de start van fase vier en het eerste teken van leven van Marvel in een jaar of twee. In de serie stappen we binnen in een wereld waarin we ook Wanda Maximoff en Vision terugzien, zij het dan in een zeer gestileerde wereld, een wereld die de vorm van een ouderwetse sitcom heeft aangenomen.

De ouderwetse lachband

De eerste twee afleveringen zijn daarbij de meest bevreemdende en net daardoor ook de meest verfrissende. In de eerste aflevering gaat het pasgehuwde stel Wanda en Vision samenwonen. In de tweede draait alles om een bizarre goochelact. De grappen zijn heerlijk ouderwets, de komische timing onberispelijk en om ons er niet aan te doen twijfelen dat we in een kunstmatige wereld zitten, weerklinkt een lachband, ook al zo heerlijk ouderwets. Die afleveringen zijn ook gefilmd voor een ouderwets live studiopubliek.

Disney

Maar we voelen ook meteen de dreiging. We krijgen kleine barstjes in die wereld te zien, fenomenen die we nog niet kunnen verklaren als kijker, maar waardoor we wel weten dat de geconstrueerde realiteit niet kan blijven duren.

Disney

In aflevering vier stappen we de hedendaagse wereld weer in en zien we hoe S.W.O.R.D. naar Wanda’s wereld kijkt. Meer willen we niet weggeven, maar we willen wel nog zeggen dat WandaVision ons heeft doen lachen én heeft doen nadenken over leven en dood, een zeldzame combinatie. De knappe voorlaatste aflevering gaat dieper in op rouw. Op trauma’s. En op hoe we onszelf als mens een rad voor de ogen kunnen blijven draaien omdat de realiteit meer pijn doet dan ze te blijven wegduwen of ontkennen. Als we eerlijk zijn met onszelf zou ieder van ons precies hetzelfde doen, toch? Heeft niet ieder van ons een stukje realiteit dat we zouden willen uitwissen? En zou niet ieder van ons het doen als we er de mogelijkheden toe zouden hebben?

Geen tweede seizoen

Disney

Regisseur Matt Shakman, die alle negen afleveringen regisseerde, liet reeds weten dat er op dit moment geen plannen zijn voor een tweede seizoen van WandaVision. Het lijkt ons het enige juiste pad, want hoewel ook deze reeks een open einde heeft, zou nog eens dezelfde formule hergebruiken het vernieuwende en verfrissende gevoel dat we nu bij de serie hebben helemaal teniet doen. We hopen dus dat er nooit een tweede seizoen komt, hoewel WandaVision voorlopig onze favoriete nieuwe serie van 2021 is.

Tot slot waren we ook blij met het tempo van één aflevering per week. WandaVision telt 9 afleveringen van 40 minuten. Een beetje binger kijkt dat uit op één dag, als die mogelijkheid geboden wordt. Door het wekelijkse tempo kregen we opnieuw het gevoel naar iets uit te kunnen kijken en te kunnen beleven en ontdekken samen met anderen. Hulde!

Lees ook:

Meer
Lees meer...