Wat zijn de gevolgen als je je belastingaangifte te laat indient?

De laatste dag om via Tax-on-web jouw belastingaangifte te versturen naar de FOD Financiën was 19 juli. Voor wie zijn aangifte nog op papier doet, verliep de deadline al op 30 juni. Voor zelfstandigen en mensen met een complexe aangifte geldt een uiterste datum van 16 oktober. Wat zijn de gevolgen als je de deadline mist?

Volgens consumentenorganisatie Testaankoop riskeer je administratieve boetes zodra je de deadline van de FOD Financiën overschrijdt voor het invullen van je belastingaangifte. Bij een eerste overtreding kan de fiscus een boete van 50 euro opleggen, maar dat bedrag kan oplopen tot 1.250 euro. Naast de boetes loop je ook het risico op een belastingverhoging. Bij een eerste overtreding kan deze verhoging 10 procent bedragen, maar dit kan oplopen tot 200 procent.

Aanslag van ambtswege

Daarnaast kan de FOD Financiën de procedure van aanslag van ambtswege starten. Dit betekent dat de bewijslast voor de gegevens van de aangifte naar de belastingplichtige wordt verlegd. De administratie berekent dan de belasting op basis van de informatie die zij heeft of vermoedt.

Als de belastingplichtige meent dat bepaalde elementen niet correct zijn, ligt de bewijslast bij hem of haar. In dit geval krijgt de belastingdienst vier jaar de tijd om de belasting te berekenen of te wijzigen, terwijl de controletermijn bij een op tijd ingediende aangifte drie jaar bedraagt.

Overmacht

Testaankoop voegt toe dat je boetes of belastingverhogingen kunt vermijden als je kunt bewijzen dat je vertraging te wijten was aan overmacht, zoals een ernstige ziekte. “Vraag de fiscus zo snel mogelijk en in ieder geval vóór de deadline om uitstel”, adviseert Testaankoop.

Meer
door Redactie
Lees meer...