Wat je moet weten over gerookte zalm op jouw bord

De zalm, die wij op ons bord krijgen, deugt niet helemaal. Zalm zit vol Omega-3. En je kan ‘m op een miljoen manieren klaarmaken. Dit is wat je niet wil weten:

1. De zalm op je bord wordt gekweekt in kooien

Denk 27 zalmen in een badkuip. Zo dicht zitten die zalmen op elkaar in die kooien. Gemiddeld.

2. Een visfarm met 200.000 zalmen produceert evenveel uitwerpselen als een stad met 65.000 mensen

Die uitwerpselen worden niet verwijderd en zinken gewoon naar de bodem. Ze zijn een broeihaard van ziektes voor de zalmen die erboven zwemmen, maar ook voor andere zeedieren. Bron: puresalmon.org

3. Omdat de vissen zwemmen in hun eigen uitwerpselen zijn ze ziek

Fish farmers gebruiken ondermeer grote hoeveelheden antibiotica. Tussen 100 gram (Europa), 175 gram (Canada) en een kilo (Chili) om 1.000 kilo zalm groot te brengen. Die antibiotica blijft in de vis zitten en belandt in je lijf. Bron: lenfestocean.org

4. De uitwerpselen trekken ook parasieten en wormen aan

Om die te weren worden pesticiden gebruikt. In april 2013 kreeg Noorwegen het gedaan van Europa dat er nu 10 keer meer Endosulfan gebruikt mag worden dan voorheen. Endosulfan stapelt zich op in de zalmen. Het is een zenuwgif. De symptomen van een acute vergiftiging zijn hyperactiviteit, rillen, kramp, verlies van coördinatie, ademnood, misselijkheid en braken. Bij zware gevallen kan bewusteloosheid en dood volgen. Het leidt tot genetische aandoeningen bij baby’s. Het is overal verboden tegenwoordig, behalve in de aquacultuur. Bron: undercurrentnews.com

5. Cypermethrin,  deltamethrin, emamectin, teflubenzuron en azamethiphos: klinkt appetijtelijk?

Nog wat pesticiden die in je zalm gaan. Stoffen die irriterend zijn voor de ogen, de huid en de luchtwegen, gevaarlijk voor het zenuwstelsel. Bij sommigen kan inslikken de dood veroorzaken. Bron: The Guardian

6. Zelfs als ze verboden zijn, blijven ze opduiken

In zalm worden erg verhoogde en gevaarlijke waarden van Arseen, PCB’s, dioxines, dieldrin en toxaphene gevonden. Doordat zalm gif in z’n vet opslaat, worden dikwijls residuen tot 9 miljoen keer meer in hun vlees gevonden dan in het water waarin ze zwemmen. Bron: Albany University

7. De zalm moet ook een kleurtje krijgen

Daarvoor wordt Carophyll of Astaxanthin gebruikt. Anders zou je gerookte zalm gewoon grijs zien. Bron: natural news

8. Er zit misschien een varken in je zalm

Sinds 1 juni mag slachtafval opnieuw in het eten van zalm gedraaid worden door Europa. Dat was verboden sinds de dollekoeienziekte (BSE). Bron: Render Magazine 

9. Gerookt met een flesje?

De kans is groot dat je zalm niet boven een vuurtje is gerookt, maar met liquid smoke. Daarin zitten FF-B en AM 1, die bij dierentesten hebben aangetoond dat ze DNA beschadigen. Bron: Food Law News

10. Zalm van een farm, en dat is de meeste tegenwoordig, daarmee is het opletten

Vooral aanstaande moeders en baby’s moeten heel erg oppassen. Elk jaar worden naar schatting 600.000 kinderen geboren met een verstandelijke afwijking of een motorisch probleem door het eten van vis vol pesticiden en antibiotica. Bron: peta.org 

11. Om één kilo zalm te kweken moet vijf kilo andere vis gevangen worden

In het eten van de zalmen zit voornamelijk gemalen vis.

12. En zalmen voelen wel degelijk pijn

De zalmen worden vaak doodgeknuppeld, hun kieuwen worden weggesneden terwijl ze nog leven, en kleinere zalmen worden vaak niet eens gedood: ze worden op ijs gegooid en stikken langzaam. Bron: peta.org

13. Smakelijk!

Meer
Lees meer...