Wat je niet wilde weten over de scampi’s op je bord

Scampi’s zijn een populair schaaldier op ons bord, zeker als voorgerecht. In een look- of diabolosausje, op een spiesje op de barbecue, zelfs in een curry. Maar dat ‘lekkere gerechje’, die ‘heaven on a plate’ heeft een niet zo hemelse realiteit.

1. Scampi’s worden gekweekt in kustvijvers waar de getijden het water kunnen verversen en afval kunnen meenemen.

Getty Images

Goed voor de scampi’s, slecht voor het zeewater.

2. Het water wordt ‘verrijkt’ met chemicaliën zoals ureum, monocalciumfosfaat en diesel.

Getty Images

Yummie.

3. De scampi’s zelf krijgen onder andere pesticiden, antibiotica, borax en pisciciden toegediend.

Getty Images

Zo blijven ze vrij van ziektes, schimmels en andere aandoeningen.

4. De kweekvijvers hebben 38 procent van de mangroves in de wereld vernietigd.

Getty Images

De schade is onherstelbaar. Het herstel van een mangrove is lang, en het omliggende gebied is herschapen tot een woestenij, onleefbaar voor mensen zoals in Bangladesh. (bron: Yale)

5. Om vijf kilo scampi’s te kweken, is 13 vierkante kilometer mangrove nodig.

Getty Images

Na tien jaar is het land uitgeput en is het 40 jaar onbruikbaar. De ecologische voetafdruk van scampi is zo tien keer groter dan het equivalent in rundsvlees.  (bron: Phys.org)

6. Wilde scampi’s zijn niet veel beter: per kilo wordt 5 tot 18 kilo aan ongewenste diersoorten gevangen waaronder haaien, zeesterren en zeeschildpadden.

Getty Images
In theorie worden deze teruggegooid, maar de vraag is in welke toestand. (bron: alternet.org)

7. Scampivissers zijn 2 procent van de totale vissersvloot, maar verantwoordelijk voor 30 procent bijvangst.

Getty Images

8. Bij een test werden 162 bacteriën gevonden op scampi, 10 daarvan al resistent tegen antibiotica

Getty Images

Het zijn Amerikaanse cijfers, maar de Belgische situatie is vergelijkbaar. (bron: alternet.org)

9. Scampi’s kopen houdt dit hele systeem in stand.

Thinkstock

10. Smakelijk.

Shutterstock
Meer
Lees meer...