Wat verandert er voor jouw portemonnee in juli?

In juli veranderen er weer enkele zaken die jouw financiële situatie kunnen beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen op een rij.

De zomer komt eraan en vanaf 1 juli zijn er weer wat nieuwe zaken waar je rekening mee kan houden om het je portemonnee zo makkelijk mogelijk te maken. In juli ligt ook de deadline voor de belastingsaangifte.

Pensioenen

Vanaf 1 juli kunnen werknemers een pensioenbonus opbouwen als ze hun pensioen uitstellen en blijven werken. Deze bonus kan maximaal drie jaar worden opgebouwd, met een limiet van 312 dagen per jaar. De bonus kan oplopen tot:

  • 3.775 euro netto per jaar,
  • 11.325 euro voor twee jaar,
  • 22.650 euro voor drie jaar.

Er geldt een plafond voor de totale som van wettelijk en aanvullend pensioen plus de pensioenbonus van 7.969,68 euro bruto per maand.

Veranderingen in sociale tarieven voor energie

Vanaf 1 juli daalt het sociaal tarief voor elektriciteit met 5,5 procent, terwijl het tarief voor aardgas stijgt met 2,9 procent, aldus de federale energieregulator CREG.

KBC Basisrekening niet langer gratis

De Basisrekening van KBC is vanaf 1 juli niet langer gratis voor volwassenen. Klanten onder de 24 jaar en klanten met een KBC-Plusrekening behouden gratis toegang. Andere klanten betalen voortaan 2 euro per maand.

Verhoogde mobiliteitspremie

Het door de RSZ vrijgestelde bedrag van de mobiliteitspremie stijgt vanaf 1 juli naar 0,1929 euro per kilometer. Deze vergoeding is voor werknemers die naar variabele werkplaatsen moeten reizen.

Financiële ondersteuning voor kankerpatiënten

Vanaf 1 juni zijn er verbeteringen in de terugbetaling van tandzorg voor kankerpatiënten en een vergoeding tot 120 euro voor hoofdaccessoires bij haarverlies na chemotherapie of radiotherapie.

Belastingaangifte deadlines

Wie zijn belastingaangifte op papier invult, moet dit uiterlijk op 30 juni doen. Voor Tax-on-web is de deadline 15 juli. Complexe aangiften moeten uiterlijk 16 oktober binnen zijn.

Hogere Brusselse BIV-tarieven

Vanaf 1 juli stijgen de tarieven voor de belasting op inverkeersstelling (BIV) in Brussel met 20,79 procent. De BIV is een eenmalige belasting bij de inschrijving van een voertuig.

Hogere bijdrage voor (jeugd)voetbal

Voetbal Vlaanderen verhoogt vanaf 1 juli de bondsbijdragen per speler. Voor een 9-jarige stijgt de bijdrage van 4,3 naar 12,4 euro en voor een 18-jarige van 10,10 naar 16,5 euro.

Meer
Lees meer...