Wat verandert er voor jouw portemonnee in juni?

De nieuwe maand staat voor de deur en daarbij horen uiteraard heel wat veranderingen, ook op het vlak van geld. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact kunnen hebben op jouw portemonnee.

Voor nieuwe over de twee staatsbons van het Agentschap van de Schuld en de kasbon van BNP Paribas Fortis verwijzen we je door naar onze zustersite Business AM.

Voordeeltarief woonlening blijft als je van brandverzekering verandert

Goed nieuws voor wie een hypotheek heeft met een gekoppelde brandverzekering: vanaf juni 2024 mag je je brandverzekering afsluiten bij een andere aanbieder zonder dat je het voordeeltarief op je hypotheek verliest! Dit was vroeger niet mogelijk, maar dankzij de nieuwe wetgeving heb je nu meer vrijheid.

Let wel op enkele voorwaarden:

  • De nieuwe regeling geldt enkel voor hypotheken afgesloten vanaf 1 juni 2024.
  • Je kan pas overschakelen naar een andere brandverzekering na een derde van de looptijd van je hypotheek.
  • Bij een wijziging van de algemene voorwaarden van je brandverzekering (bijvoorbeeld een tariefverhoging), kan je die opzeggen zonder boete binnen het eerste derde van de looptijd, zonder dat dit gevolgen heeft voor je hypotheekvoorwaarden.

Treinvergoeding van je werkgever stijgt fors!

Goed nieuws voor treinreizigers: werkgevers zullen vanaf juni 2024 minstens 71,8 procent van het treinabonnement van hun werknemers bekostigen. Dat is een flinke verhoging ten opzichte van de huidige 56 procent. Bovenop die werkgeversbijdrage komt er ook nog eens een overheidssubsidie van 7,5 procent.

Telenet verhoogt tarieven op 2 juni

Opgelet, Telenet-klanten! Vanaf 2 juni 2024 gaan de tarieven van de telecomoperator met 3,5 procent omhoog. Dit geldt voor de meeste diensten. Concurrenten Orange en Proximus verhoogden hun prijzen al eerder dit jaar. Benieuwd hoe je kan besparen op je telecomfactuur? Lees dan ons handig artikel.

Indexering van overheidslonen

De overheidsuitkeringen werden in april al geïndexeerd met 2 procent, wegens het overschrijden van de spilindex. In juni is het de beurt aan de overheidslonen om te worden aangepast.

Hoe zit het met de lonen in de privésector? De manier waarop en wanneer de lonen worden geïndexeerd, verschilt per paritair comité. De bedienden uit PC200 zien bijvoorbeeld hun loon jaarlijks begin januari stijgen met de index.

Wero: nieuwe app voor snelle en eenvoudige betalingen

De European Payments Initiative (EPI) lanceert in juni 2024 Wero, een nieuwe app waarmee gebruikers in België, Frankrijk en Duitsland eenvoudig betalingsverzoeken kunnen sturen naar elkaar. Ben je klant bij een van de vier grote Belgische banken (KBC, Belfius, ING of BNP Paribas)? Dan hoef je geen extra app te downloaden: Wero wordt geïntegreerd in je vertrouwde bankapp, net zoals Payconiq nu al werkt. Vanaf volgend jaar moet het met Wero ook mogelijk zijn om mobiel te betalen en online aankopen te doen. In 2026 wordt de app dan bruikbaar in fysieke winkels.

Meer
Lees meer...