Wat zijn de voordelen van het rijden van een motor?

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Zit je op het moment te overwegen om een motor aan te schaffen? Na het lezen van dit artikel zal dat niet meer het geval zijn en zul je zo snel mogelijk met zo’n tweewieler de Belgische wegen op gaan. Natuurlijk moet je hiervoor eerst wel een motor kopen, terwijl de motor verzekeren ook verstandig is voordat je ermee gaat rijden. Dit is natuurlijk tevens het geval bij een autoverzekering, terwijl een brommer verzekeren ook nodig is voordat je hiermee de weg op gaat. Je weet immers maar nooit wat er gebeurd tijdens je eerste ritje in of op je nieuwe voertuig. Een motor kan best duur zijn, dus een motorverzekering is zeker geen overbodige luxe. In dit artikel kun je lezen waarom het zeker een goed idee is om te gaan rijden op zo’n tweewieler, wat uitgelegd wordt aan de hand van vier voordelen hiervan. 

Meditatie 

Onderweg is constante monitoring van je huidige situatie vereist. Of het nu gaat om het meten van de snelheid, het letten op je lichaamshouding of de hoek van de motor, de toestand van de weg in de gaten houden, de rijstrook volgen, een inkomend gevaar voorzien, enz. Dit dient allemaal als meditatie. Op zijn beurt maakt dit weer je hoofd leeg. Zinloze dingen waar je te lang over hebt nagedacht zul je daardoor uit je hoofd verliezen tijdens je motorrit. Dit is dus vergelijkbaar met wat meditatie met je geest doet. Een andere reden is dat buiten zijn en lichamelijk actief zijn, je hersenen gezonder maakt en je rustiger, gelukkiger, zelfverzekerder en vriendelijker wordt.

Vrijheid

Motorrijden wordt geassocieerd met vrijheid en één zijn met je omgeving, in tegenstelling tot een auto die is afgesloten van zijn omgeving, waardoor hij natuurlijk wel veiliger en comfortabeler is. Op de motor heb je daarentegen de vrijheid om overal naartoe te gaan in je eigen tempo. Mogelijk wil je ontsnappen aan de drukte van de stad, maar je kunt ook een tocht maken op je tweewieler om juist nieuwe wegen te verkennen in België. Het gevoel de controle te hebben op de fiets, geeft je het gevoel dat je aan het roer staat van je levensreis en dat jij alleen verantwoordelijk bent voor waar je de volgende keer naartoe moet.

Calorieverbranding

Er wordt beweerd dat motorrijden 40 calorieën per uur extra kan verbranden dan autorijden, omdat het fysiek zwaarder is dan het besturen van een vierwieler. Zing je mee terwijl je rijdt op je tweewieler? Je verbrandt dan naar alle waarschijnlijkheid nog eens 60 tot 70 calorieën extra per uur. Gemiddeld verbrand je dus zo’n 150 tot 200 calorieën per uur, wat zelfs beter is dan lekker joggen in het park. Blijkbaar is off-road rijden zelfs nog beter, zo beweert een Canadees onderzoek tenminste. Het onhandelbare terrein van dit pad verhoogt de verbranding van calorieën, terwijl motorrijders hier ook worden blootgesteld aan frisse lucht. Ook dat is natuurlijk goed voor je. 

Adrenalinerush

Onderzoek heeft aangetoond dat het besturen van een motor over de weg je een gevoel van avontuur geeft, terwijl het ook nog eens je adrenaline op gang brengt. Dit kun je dus eigenlijk alleen maar bereiken door je tweewieler uit de garage te pakken en op reis te gaan. De chemische stof die door de hersenen wordt geproduceerd tijdens je rit is een essentieel onderdeel van de reactie op vecht- of vluchtsituaties. Als je succes hebt in zo’n situatie, wat waarschijnlijk het geval is op de motor, dan word je hierdoor zelfverzekerder en gelukkiger. Dit is dus ook echt een interessant voordeel van het motorrijden. 

Meer
Lees meer...