Welk boek is het gewelddadigst: de Bijbel of de Koran? Een computer heeft het antwoord gevonden

Welk boek is het gewelddadigst: de Bijbel of de Koran? Een computer heeft het antwoord gevonden

We weten dat de Bijbel ook verschillende passages bevat die we niet zouden verwachten in een Heilig Boek. En toch denken we allemaal nog steeds dat de Koran wel gewelddadiger moet zijn wanneer we extremisten teksten horen quoten. Dus hebben ze nu een computer elk woord en elke zin laten analyseren om te zien welk boek nu het meest tot geweld aanzet.

Sofwarespecialist Tom Anderson liet de teksten van beide boeken door een computer lezen. “Ik kwam op het idee door het onophoudelijke debat over het feit of terrorisme door islamitische fundamentalisten iets gewelddadigs over de islam weerspiegelt in vergelijking met de meeste andere godsdiensten.” Met andere woorden of de Koran, het Heilige Boek van de islam, meer aanzet tot geweld.

Twee minuten

Hij gebruikte daarvoor een zelf ontworpen programma dat teksten kan analyseren, genaamd Odin Text. Hij haalde zowel het Oude als het Nieuwe Testament door de software, en ook de Engelstalige versie van de Koran uit 1957. In slechts twee minuten had de computer de drie boeken volledig gelezen. Vervolgens heeft het programma de woorden op basis van acht emoties in categorie├źn verdeeld: vreugde, verwachting, woede, afkeer, droefheid, verrassing, angst en vertrouwen.

Getty Images

Hier komt het: de Bijbel scoorde hoger dan de Koran in de categorie ‘woede’, terwijl de Koran het opmerkelijk beter doet binnen de emotie die ‘vertrouwen’ uitdrukt. Voorts blijkt dat het Oude Testament gewelddadiger is dan het Nieuwe Testament, en zelfs meer dan twee keer zo gewelddadig als de Koran. Dus van de drie boeken steekt het Oude Testament er duidelijk ver bovenuit. Verwoesting en moord maken er 5,3% van uit. Ook het Nieuwe Testament spreekt iets meer over deze termen (2,8%) dan de Koran (2,1%), maar hier is het verschil minder groot.

Voor we te grote conclusies gaan trekken verduidelijkt Anderson nog even dat het niet zijn bedoeling is om te bewijzen of ontkrachten dat de islam gewelddadiger is dan andere godsdiensten. “We beseffen ook dat het Oude en Nieuwe Testament, en de Koran niet de enige literatuur is in de islam, het christendom en het jodendom. Ze maken ook niet de som van wat in deze religies wordt aangeleerd en welke protocollen gelden.”

Wie meer details over het onderzoek wil lezen, kan terecht op de blog van Anderson.

EPA
(Bronnen: The Independent, Business Insider, blog Odin Text)

Gesponsorde artikelen