Wereldrecordhouder marathon Kelvin Kiptum (24) overleden na auto-ongeval

Drama in de atletiekwereld. Afgelopen weekend is de Keniaanse marathonloper Kelvin Kiptum om het leven gekomen bij een auto-ongeval, samen met zijn coach Gervais Hakizimana. De 24-jarige Kiptum was met 2u00’35” de wereldrecordhouder op de marathon.

Een van de nieuwe sterren van atletiek is niet meer. Kelvin Kiptum was met zijn amper 24 jaar uitzonderlijk jong voor een marathonloper, maar toch behoorde hij tot de wereldtop. De jonge Keniaan pakte op 8 oktober 2023 in Chicago het wereldrecord af van legende Eliud Kipchoge, die negen jaar wereldrecordhouder was. Kiptum deed 2 uur 0 minuten en 35 seconden over zijn 42 kilometer en 195 meter.

Kelvin Kiptum

Het was nog maar de derde marathon die hij liep in zijn prille carrière, maar ook de vorige twee had hij gewonnen, telkens in minder dan 2 uur en 2 minuten. Kiptum stond bekend als een enorm trainingsbeest. Zo liep hij op sommige momenten zelfs tot 300 kilometer per week.

Veel atletiekkenners voorspelden dat Kelvin Kiptum de eerste man zou zijn die in een officiële marathon onder de twee uur zou duiken. Maar zo ver zal het niet komen. De 24-jarige loper is zondagavond in de buurt van het Keniaanse trainingscentrum Eldoret om het leven gekomen tijdens een auto-ongeval.

Coach

Kelvin Kiptum zou om een nog onbekende reden de controle over het stuur zijn verloren van zijn auto en van de weg zijn geraakt. Daarbij is de auto 60 meter verder tot stilstand gekomen tegen een boom. Bij dat ongeval kwam ook zijn Rwandese coach Gervais Hakizimane om het leven. Een derde inzittende overleefde de crash en is gewond afgevoerd naar een nabijgelegen ziekenhuis.

Meer
Lees meer...