Fenomenaal wereldrecord marathon in Berlijn: komt tijd onder de 2 uur in zicht?

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft voor een historische sportprestatie gezorgd. Tijdens de marathon van Berlijn verpletterde hij het wereldrecord. De 33-jarige loper liep de 42,195 kilometer in 2 uur 1 minuut en 39 seconden, meer dan een minuut sneller dan het vorige wereldrecord.

Dat het wereldrecord op de marathon in Berlijn zou sneuvelen, was vreemd genoeg niet echt een verrassing. Eliud Kipchoge had er namelijk zijn zinnen op gezet, al zei hij zelf op voorhand dat hij gewoon zijn persoonlijk record wilde verbeteren. Die persoonlijke besttijd was wel amper 8 seconden trager dan het wereldrecord van Dennis Kimetto van vier jaar geleden (2.02.57).

Aanvallen op wereldrecord

De 33-jarige Keniaan Kipchoge is dan ook een fenomeen op de marathon en volgens velen zelfs de beste marathonloper aller tijden. Dat hij niet eerder het wereldrecord heeft gebroken, is eigenlijk een wonder. Al speelde pech ook een grote rol.

In 2015 waagde hij in Berlijn een poging maar kreeg hij problemen met zijn schoenen. Met bebloede voeten won Kipchoge toch nog, maar zijn 2.04.00 was niet genoeg voor een wereldrecord. In 2016 liep hij op de marathon van Londen 2.03.05, tot voor vandaag zijn persoonlijk record. Uit Berlijn bleef hij weg om olympisch goud te winnen in Rio. Vorig jaar kwam Kipchoge wel terug naar de Duitse hoofdstad maar gooide de regen roet in het eten. Hij won wel opnieuw in een sterke 2.03.32.

Kipchoge breekt wereldrecord … en hoe!

Eliud Kipchoge zal dan ook blij geweest met de weersvoorspellingen voor vandaag. Ideaal loopweer, een topvorm, enkele sterke tegenstanders en het razendsnelle parcours van de marathon van Berlijn … niets kon een wereldrecord nog in de weg staan.

Maar dat de Keniaan het vorige record zo zou verpulveren, had niemand durven voorspellen. Nadat zijn laatste gangmaker na 25 kilometer weg was, moest Kipchoge nog 17 kilometer alleen lopen. De tussentijden zagen er tot dan toe goed uit en tot ieders verbazing versnelde de olympische kampioen zelfs nog naar het einde toe. Uiteindelijk kwam hij aan in een fenomenale 2.01.39, maar liefst 1.18 boven het vorige wereldrecord.

Ongeziene prestatie

Er zijn genoeg cijfers om aan te tonen hoe ongezien de prestatie van Eliud Kipchoge is. Het is bijvoorbeeld van 1967 geleden dat iemand in één keer zo’n grote verbetering van het wereldrecord liep. De laatste drie wereldrecords, door drie verschillende lopers, waren samen maar goed voor een verbetering van 1.01, minder dus dan wat Kipchoge er vandaag in zijn eentje afdeed.

Eliud Kipchoge heeft nu op zijn 33ste drie van de acht snelste gelopen marathontijden ooit op zijn naam staan. Veertien van de vijftien snelste tijden ooit zijn nu gelopen door Kenianen, één door een Ethiopiër. Die Kenianen komen dan nog eens bijna allemaal van dezelfde stam, de Kalenjin, een bevolkingsgroep die bestaat uit minder dan 5 miljoen mensen. Ter vergelijking: de tijd waarmee de Belg Koen Naert goud won op het Europees Kampioenschap haalt in deze ranking niet eens de top 2000.

Marathon in minder dan 2 uur …

De nieuwe recordtijd brengt de mythische grens van 2 uur weer een heel stuk dichterbij. Sportwetenschappers discussiëren al lang onderling of het ooit mogelijk is om die 42,195 kilometer in minder dan 2 uur te lopen.

Kipchoge zit daar sinds vandaag nog 99 seconden boven. Dat klinkt niet veel, maar is in een sport waar nu al op elk detail gelet wordt een enorme kloof. Toch kwam de Keniaanse wereldrecordhouder al eens dichter. In mei vorig jaar liep hij een marathon in 2.00.25. Dat evenement was georganiseerd door sponsor Nike onder de naam #Breaking2. Op een biljartvlakke omloop en met wisselende gangmakers wilde men de mythische grens breken … het lukte juist niet. Door die speciale omstandigheden wordt de tijd wel niet meegeteld als officieel record.

… rond 2025 à 2030?

Toch lijkt er ondertussen geen twijfel meer over te bestaan dat die 2 uur ooit zal sneuvelen. De vraag is alleen wanneer. Als we de laatste 40 jaar bekijken zien we een dat het wereldrecord op de marathon per jaar gemiddeld met 11,15 seconden scherpen gesteld wordt. Als we dat tempo aanhouden hebben we dus nog een kleine 9 jaar te gaan.

Misschien komt die 1.59.59 er zelfs nog sneller aan want ieder decennium zien we dat de marathontijden sneller verbeterd worden. Zo komen we de afgelopen 20 jaar aan een gemiddelde van 13,3 seconden per jaar. Aan dat tempo mogen we in 2025 misschien zelfs al een historisch atletiekmoment meemaken.

Die 2 uur-grens zal waarschijnlijk wel niet meer door Kipchoge verbroken worden in een wedstrijd, zijn 2.01.39 die hij vandaag liep, zal ongetwijfeld nog wel een tijdje bovenaan staan.

De aankomst van Kipchoge in Berlijn

De Keniaan vierde zijn wereldrecord met zijn coach

Eliud Kipchoge versnelde nog op het einde van de marathon

Meer
Lees meer...