23-jarige Keniaan Kelvin Kiptum verpulvert wereldrecord marathon

Er is opnieuw atletiekgeschiedenis geschreven. Tijdens de marathon van Chicago in de Verenigde Staten heeft Kelvin Kiptum namelijk de snelste marathon aller tijden gelopen. De amper 23-jarige Keniaan legde de 42,195 kilometer af in 2 uur en 35 seconden.

Het marathonlopen is een nieuw tijdperk ingegaan. Na meer dan vijf jaar in levende legende Eliud Kipchoge zijn wereldrecord namelijk kwijt. De dubbele olympische kampioen maakt deel uit van de oude generatie marathonlopers zoals ook onder andere Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele. Dat zijn lopers die hun carrière op de piste begonnen en pas op latere leeftijd overstapten naar de marathon. Lang werd gedacht dat dat noodzakelijk was om je lichaam te laten wennen aan de gruwelijke marathon.

Kelvin Kiptum

Nieuwe talentvolle lopers uit voornamelijk Kenia en Ethiopië beginnen daarentegen veel vroeger met het lopen van marathons en zijn dan ook vroeger wereldtop. De voorloper van die nieuwe generatie is Kelvin Kiptum. Die liep op 4 december 2022 in Valencia zijn allereerste marathon en pakte daar meteen uit met een 2.01.53. Hij was toen pas de derde persoon ooit die onder de 2.02 liep. In april van dit jaar volgde een nog snellere 2.01.25 in Londen.

Met hem aan de start en ideale weersomstandigheden wist iedere atletiekkenner dan ook dat vandaag in Chicago het wereldrecord misschien wel kon gebroken worden. Hoewel Kiptum vooraf zijn kansen op het wereldrecord relativeerde, toonde zijn 60:48 halverwege wel de nodige ambities. Na 30 kilometer draaide de jonge Keniaan de gashendel helemaal open en snelde hij onbedreigd naar de winst én een indrukwekkend nieuw wereldrecord van 2.00.35. In de achtergrond zou de Belg Bashir Abdi nog derde worden met een tijd van 2.04.32.

Onder de 2 uur?

Een officiële tijd onder de 2 uur lijkt dankzij ze prestatie van Kelvin Kiptum niet langer onmogelijk. Eliud Kipchoge presteerde dat al eens door in oktober 2019 een marathon te lopen in 1.59.40. Hij deed dat toen echter in een niet-officieel evenement waarbij zijn gangmakers elkaar afwisselden en er een auto voor de lopers uitreed om hen uit de wind te houden en het tempo aan te geven. Om die redenen telt zijn tijd niet als wereldrecord.

Sifan Hassan

Ook bij de vrouwen zag het er lang naar uit dat de marathon van Chicago voor een wereldrecord zou zorgen. De in Ethiopië geboren Nederlandse Sifan Hassan (30) won uiteindelijk in 2.13.44. Daarmee is de tweede snelste vrouw ooit op de marathon. Enkel de 26-jarige Ethiopische Tigst Assafa heeft een snellere tijd achter haar naam staan. Zij liep twee weken geleden in Berlijn namelijk een fenomenale 2.11.53.

Meer
Lees meer...