Bashir Abdi bezorgt België bronzen medaille in marathon op Olympische Spelen

Bashir Abdi heeft België op een zevende medaille op de Olympische Spelen bezorgd. In de marathon werd hij in gruwelijk warme omstandigheden derde. Titelverdediger Eliud Kipchoge (Kenia) pakte ongenaakbaar het goud, de Nederlander Abdi Nageeye zilver. Koen Naert werd tweede Belg op een knappe tiende plaats.

In Sapporo in het noorden van Japan op zo’n 1.000 kilometer van Tokio stond vandaag op de Olympische Spelen de marathon bij de mannen op het programma. De organisatie was naar daar uitgeweken om de hitte van de hoofdstad te vermijden, maar juist nu krijgt Sapporo af te rekenen met een hittegolf.

Aanval Kipchoge

Onder gruwelijke omstandigheden moesten de lopers dus 42,192 kilometer afwerken. Tot de dertigste kilometer bleef er een relatief grote kopgroep samenlopen met daarin ook de Belgische speerpunten Bashir Abdi en Koen Naert. De derde Belg, Dieter Kerstens, was toen al gelost onder aanvoering van de Kenianen.

Op iets meer dan tien kilometer van de streep vond topfavoriet Eliud Kipchoge het welletjes en trok hij in de aanval. De rest wist dat het zinloos was om het marathonicoon te proberen volgen. In de achtergrond werd de groep verder uitgedund en moest ook Naert lossen, net als outsiders zoals de Amerikaan Galen Rupp en alle Ethiopiërs.

Slotsprint

Abdi had om kilometer 35 duidelijk een goed moment en probeerde even alleen weg te lopen van een vijftal achtervolgers. Enkele kilometers later werd hij wel opnieuw bijgehaald. Ondertussen was de achtervolgende groep uitgedund tot drie renners, maar wat later kwam de Nederlander Abdi Nageeye opnieuw aansluiten.

Die laatste had duidelijk zijn tweede adem gevonden en droomde van een podium met zijn vriend Bashir Abdi. Toen de Belg het moeilijk kreeg in de slotkilometer moedigde Nageeye hem voortdurend aan om te blijven volgen. Nadat de Spanjaard Ayad Lamdassem moest lossen, leek het even alsof Abdi tevreden zou moeten zijn met nogmaals een vierde plaats voor België. Met zijn eindsprint wist hij echter nog de Keniaan Lawrence Cherono voorbij te gaan naar de derde plaats achter Kipchoge en Nageeye.

Zo pakt Bashir Abdi de bronzen medaille op de mythische afstand van de marathon op de Olympische Spelen. Het is van Karel Lismont in 1976 dat België op die discipline een olympische medaille pakte.

Zevende medaille

Na het goud van de hockeyersgymnaste Nina Derwael en zevenkampster Nafi Thiam, het zilver van wielrenner Wout van Aert en het brons van judoka Matthias Casse en het jumpingteam is het al de zevende medaille voor België.

Meer
Lees meer...