Belgische jumpingruiters pakken brons en bezorgen België zesde medaille op Olympische Spelen

Na een razend spannende wedstrijd heeft is de Belgische jumpingploeg derde geëindigd op de Olympische Spelen in de landencompetitie. Zij pakken zo het brons na Zweden en de Verenigde Staten en houden Frankrijk na een dramatisch slot voor onze zuiderburen.

Een jaar geleden zagen veel volgers van de paardensport België als een van de grote kanshebbers voor een medaille in de jumping. Pech door blessures bij enkele paarden kort voor de Olympische Spelen temperde die verwachtingen.

Teamfinale

Ook de individuele finale van de Belgische ruiters bracht realisme. Met Jérôme Guery (Quel Homme de Hus) en Gregory Wathelet (Nevados S) bereikten twee van de drie Belgische jumpingruiters de finale, maar daar maakten ze te veel fouten en moesten ze tevreden zijn met respectievelijk een 13de en 9de plaats.

Bij de teamfinale begint iedereen echt weer van nul en dus had België daar nog een nieuwe kans op een medaille. Met slecht 4 punten tijdstraf bereikte ons land alvast moeiteloos de finale als tweede geplaatste. De hoop was zo meteen weer levend.

Drama voor Frankrijk

Invallen Pieter Devos (Claire Z) mocht als eerste van de drie Belgen in actie komen. Hij deed het verdienstelijk met vier strafpunten. Het was Jérôme Guery die ons lans deed dromen met een perfecte wedstrijd. Daardoor stond België nu vierde met evenveel strafpunten als Zweden en de Verenigde Staten, maar een tragere tijd. Frankrijk leek toen nog ongenaakbaar op weg naar goud.

Gregory Wathelet wist dus dat een foutloze run België heel dicht bij die zo gedroomde medaille kon brengen. Jammer genoeg faalde hij enkele keren en leek met acht extra strafpunten alle kans op een medaille voorbij.

Maar toen moest het drama voor koploper Frankrijk nog gebeuren. De slotruiter van Fransen – Penelope Leprevost – zag haar paard Vancouver De Lanlore tot twee keer toe een hindernis weigeren en werd zo uitgesloten. Onverhoopt belandde de bronzen medaille zo toch nog in de Belgische schoot.

Zesde medaille

Na het goud van de hockeyers, gymnaste Nina Derwael en zevenkampster Nafi Thiam, het zilver van wielrenner Wout van Aert en het brons van judoka Matthias Casse is het al de zesde medaille voor België.

Meer
Lees meer...