Wetenschappelijk bewezen: ‘Harry Potter’-fans zijn betere partners

Wetenschappelijk bewezen: ‘Harry Potter’-fans zijn betere partners

Harry Potter- en science fiction-fans blijken minder geneigd zijn om ongezonde overtuigingen rond relatie in het vaandel te dragen. Dat stelt een nieuw onderzoek. Liefhebbers hebben een meer positieve, realistische, volwassen en romantische visie op relaties.

De studie werd gepubliceerd in de Journal Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts. Enkele volwassenen werden ondervraagd over hun leesgewoontes op vlak van de genres klassiek, fantasy, romantiek, science fiction, horror en thriller. Daarna moesten ze vragen een beoordeling geven bij enkele niet-behulpzame en onrealistische visies op relaties.

Visies beoordelen

Het ging om (onjuiste) visies zoals ‘het oneens zijn is destructief’, ‘het lezen van mekaars gedachten wordt verwacht’, ‘je mag niet veranderen van romantische partner’, ‘de geslachten zijn inherent anders’ en ‘de verwachting van seksuele perfectie’.

De participanten moesten op een schaal aanduiden hoe zeer ze akkoord gingen met de statements. De conclusie: mensen die van science fiction, Harry Potter en fantasy houden, houden er minder ongezonde visies op relaties op na.

Gesponsorde artikelen