Wetsvoorstel VK om kinderen te beschermen tegen schade van smartphones


In het kort

  • Het wetvoorstel ‘Safer Phones Bill’ van Labour-parlementslid Josh MacAlister heeft als doel kinderen te beschermen tegen schade door smartphones.
  • Het wetsvoorstel stelt voor om de leeftijd voor sociale media te verhogen van 13 naar 16 jaar.
  • Voorstanders geloven dat een succesvolle push om de leeftijd voor sociale media te verhogen zou kunnen komen via de ‘Online Safety Act’, een wet die al is aangenomen.

Labour-parlementslid Josh MacAlister wil kinderen beschermen tegen de mogelijke schade van smartphones met zijn onlangs gepubliceerde Safer Phones Bill, een wetsvoorstel waarover later deze week in het Lagerhuis gedebatteerd en gestemd zal worden. De tweede lezing van het wetsvoorstel op vrijdag is de eerste gelegenheid voor het parlement om de belangrijkste principes te bespreken voordat er besloten wordt of het wetsvoorstel verder behandeld zal worden. Dit meldt Sky News.

MacAlister had eerder voorgesteld om smartphones volledig te verbieden op scholen, maar zag daarvan af na verzet van de regering, die zich beriep op het bestaande gezag van schoolhoofden over telefoongebruik. Voorstanders van de Safer Phones Bill hopen nu de steun van de regering te krijgen voor andere bepalingen in de wet, waaronder meer bevoegdheden voor Ofcom om kinderen te beschermen tegen verslavende apps en een verhoging van de leeftijd voor het aanmaken van sociale mediaprofielen en e-mailaccounts, van 13 naar 16 jaar.

Al bestaande wetgeving

De voorstanders geloven dat een succesvolle push om de leeftijd voor sociale media te verhogen zou kunnen komen van de Online Safety Act, een wet die onder de vorige conservatieve regering is aangenomen. Deze wet verplicht online serviceproviders om schadelijke inhoud tot een minimum te beperken, maar wordt pas in 2026 volledig geïmplementeerd. Voorstanders willen het wetsvoorstel gebruiken als een platform om een toezegging van de regering te krijgen om de Online Safety Act te herzien en de effectiviteit van Ofcom bij het gebruik van haar nieuwe bevoegdheden te beoordelen.

Smartphones op scholen

Hoewel er niet-wettelijke richtlijnen voor het gebruik van mobiele telefoons op scholen bestaan, blijft de effectiviteit ervan ter discussie staan. Een onderzoek van Policy Exchange suggereert dat leerlingen op scholen met een effectief telefoonverbod betere resultaten behalen op de GCSE’s (examen op het einde van het middelbaar) en meer kans hebben op een “uitmuntende” beoordeling van Ofsted in vergelijking met scholen met een versoepeld beleid. Een onderzoek van de Universiteit van Birmingham betwistte deze bevindingen echter en concludeerde dat het beperken van telefoons op school geen significante invloed heeft op de schoolprestaties of het mentale welzijn, noch de totale schermtijd vermindert.

Verbod op scholen in Australië

Het debat over het gebruik van smartphones en sociale media door kinderen wordt geïntensiveerd na het Australische besluit om het voor jongeren onder de 16 jaar te verbieden om sociale media-accounts te hebben, een maatregel die in november 2025 geïmplementeerd moet worden. Deze wetgeving dwingt platforms om leeftijdscontrolemaatregelen te implementeren, waardoor de voortdurende discussie over verantwoord technologiegebruik onder jongeren wordt aangewakkerd.

Meer
Lees meer...