“White People Food” gaat viraal op sociale media in China: hier is waarom

In China is een bizarre hype ontstaan rond zogenaamd “White People Food”, eten van blanke mensen dus. Het gaat hierbij om eenvoudige maaltijden met niet veel ingrediënten en een grote focus op groenten. Zo’n gerechten blijken in China voorstanders en heel hevige tegenstanders te hebben.

De hype rond de term “White People Food” in China ontstond eind mei dankzij een video op sociale media van een Chinese vrouw die in Zwitserland was. Zij zag daar namelijk op de trein hoe een Europese vrouw een ‘lunch‘ klaarmaakte die bestond uit een zak salade en wat sneetjes ham. Al snel kwamen er onder die post heel wat reacties van Chinezen die soortgelijke zaken hadden meegemaakt. Vooral de grote hoeveelheid eenvoudige rauwe groenten zonder meer die westerlingen eten, blijkt vaak onbegrijpelijk.

Smaakloos of vooral gemakkelijk?

De reden dat Chinezen zo gefascineerd zijn door White People Food is tweeledig. Aan de ene kant is er het feit dat in China mensen meestal maaltijden maken met veel meer ingrediënten en vooral ook veel meer kruiding. Aan de andere kant is er het feit dat het maken van die Chinese gerechten – in tegenstelling tot veel westerse lunchen – veel meer tijd in beslag neemt.

White People Food heeft dan ook voor- en tegenstanders in China. Mensen werken daar vaak volgens het zogenaamde 996-principe, namelijk van 9 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds en dat voor 6 dagen per week. Daarnaast nog iedere dag complexe maaltijden klaarmaken, is dan ook niet de favoriete bezigheid van de meeste werknemers. Dat je ook veel eenvoudigere dingen kan maken die minder tijd in beslag nemen, komt voor velen dan ook als geroepen.

Toch zijn er op Xiaohongshu, een Chinese mix tussen Pinterest en TikTok, ook heel wat mensen die spotten met White People Food. Zo noemen het daar letterlijk “een marteling” en “schandalig”. “Als zo’n maaltijden helpen om langer te leven, wat ik dan het nut van langer leven”, valt er ook te lezen. “De bedoeling van White People Food is om te leren hoe het voelt om dood te zijn”, voegt iemand ander daar aan toe.

@marcelowang0527 White people meal on Chinese social media #chinesetiktok #chinesefood #whitefood #chinesepeople #cooking #marcelowang ♬ original sound – Marcelo Wang
Meer
Lees meer...