‘Almond moms’ en ‘ingredient households’: sociale media doen ons nadenken over generationele eetgewoonten

Wie af en toe op TikTok scrolt heeft de termen vast en zeker al eens zien voorbijkomen: almond mom of ingredient household. De app maakt ons steeds meer bewust over ongezonde generationele eetgewoonten.

Als jij fan bent van de zusjes Hadid, dan zal je zeker wel weten dat hun moeder Yolanda Hadid een grote rol speelde in hun eetgewoonten en het afvalproces voor hun modellencarrière. Veel TikTokkers noemen vinden haar het grote voorbeeld van een almond mom. Een almond-watte?

Van generatie op generatie

De term verwijst naar het handjevol noten die de moeders zouden eten als volwaardige maaltijd. Een almond mom heeft beperkende eetgewoonten en dringt die ook op bij anderen aan de hand van subtiele opmerkingen en handelingen. Daardoor creëert ze soms onbewust een eetstoornis bij haar kinderen. Het gaat van geen pasta of brood willen eten tot een absurd kleine portie opscheppen. De scherpe commentaren zoals “Misschien moet je dat maar niet eten” of “Heb je wel écht honger?” spelen in op het zelfbeeld van haar kinderen. Ook wanneer ze opmerkingen maakt over zichzelf of anderen zoals: “Mijn vriendin is enorm veel verdikt de voorbije maand”, draagt dit bij aan een slechte mentale gezondheid van haar kinderen.

Op sociale media drijven kinderen van almond moms nu de spot met hun moeder door ze te imiteren in verschillende sketches. Heel wat tieners beseffen in de reacties onder die video’s dat ze ook opgevoed werden door een almond mom.

@alexaprinno Almond Mum Ep.2 #almondmom #almondmum ♬ original sound – Lex

Ingredient household

Een aansluitend fenomeen op TikTok, is de ingredient household. Dat verwijst dan naar het huishouden en de inkoopgewoontes van de almond mom. Dat wil zeggen dat er geen snacks of voorbereide maaltijden te vinden zijn, maar enkel ingrediënten om maaltijden mee te koken. Dat leidt ertoe dat kinderen van zo’n huishouden originele en ongewone snacks zoeken zoals een hapje geraspte kaas of droge, ongekookte pasta. Bij ons is een ingredient household eerder de norm, maar in de Verenigde Staten is het de uitzondering omdat ze daar een enorm scala hebben aan tussendoortjes en fastfood. 

Sommigen zien er ook de positieve kant van in. Volgens sommige reacties zouden de kinderen uit zo’n huishouden creatiever zijn. Daarnaast geven sommigen toe dat ze dankzij hun ingredient household al op een jonge leeftijd leerden koken en gezonder leefden. 

@heleneriksoo what was your go-to afterschool snack? ? #baltics #baltic #estonia #latvia #lithuania #europe #fyp #foryoupage #ingredientsonly #ingredientsonlyhousehold ♬ pass the dutchie sped up – vevonix
Meer
Lees meer...