De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ondertussen al zo’n 200 gevallen van de apenpokken geregistreerd in landen waar het virus normaal niet circuleert. In een briefing afgelopen vrijdag zei de organisatie dat dat aantal nog zal oplopen. Topvrouw Sylvie Briand beklemtoonde wel dat er geen reden is tot paniek.
Apenpokken, ofwel monkeypox, is een soortgenoot van de inmiddels uitgeroeide smallpox, dat pokken veroorzaakte. Normaal komt het virus alleen voor in West- en Midden-Afrika, maar sinds enige tijd duiken er ook gevallen op in heel wat andere landen. Het gaat in totaal al om meer dan twintig landen over heel de wereld. Het virus is onder meer in de Verenigde Staten, Argentinië, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en een twaalftal EU-landen, waaronder België, vastgesteld.
Sylvie Briand
“We weten niet of we slechts het topje van de ijsberg zien en er dus nog veel meer gevallen zijn die niet worden opgemerkt”, zei Sylvie Briand, hoofd van de WHO voor epidemie- en pandemieparaatheid en preventie, vrijdag in een briefing via The Guardian.
“We staan nog maar aan het absolute begin van deze uitbraak. We weten dat we de komende dagen meer gevallen zullen krijgen”, vertelde Briand aan vertegenwoordigers van de lidstaten die de Wereldgezondheidsvergadering in Genève bijwoonden.
“Goede kans om verspreiding te stoppen”
Toch is er volgens de WHO geen reden tot paniek. “Dit is geen ziekte waar het grote publiek zich zorgen over zou moeten maken. Het is niet zoals bij Covid of andere ziekten die zich snel verspreiden”, legde ze uit. “We hebben een goede kans om de verspreiding te stoppen. Als we nu de juiste maatregelen nemen, kunnen we dit waarschijnlijk gemakkelijk indammen.”