Left Right
scrollTop top

Wie wordt ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en wie mocht eerder met die titel gaan lopen?


Wie wordt ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en wie mocht eerder met die titel gaan lopen?

De Slimste Mens ter Wereld is bezig aan het 15de seizoen en vanavond weten we wie zich in 2017 mag kronen tot winnaar. Xavier Taveirne, Goedele Wachters en Dalilla Hermans strijden vanavond voor de titel, maar deze dertien mensen gingen hen vooraf.

Seizoen 1: Alain Grootaers

In 2003 kwam De Slimste Mens ter Wereld voor het eerst op tv en mocht Alain Grootaers met de oorkonde naar huis. Grootaers is de jongere broer van de beter bekende Walter Grootaers en is zelf journalist. Hij speelde 10 afleveringen mee en won de finale van Ben Crabbé.

Seizoen 2: Stany Crets

Het tweede seizoen werd gewonnen door acteur Stany Crets. Hij maakte veel programma’s samen met Peter Van Den Begin die momenteel gekend staat als pyromaan Vronsky uit Tabula Rasa. Crets zelf schrijft ook vaak mee aan theaterstukken en spreekt ook regelmatig stemmetjes in voor animatiefilms. Hij was ook verliezend finalist in 2011 tijdens De Allerslimste Mens ter Wereld.

Seizoen 3: Bert Kruismans

Stand-upcomedian Bert Kruismans liet alle andere kandidaten achter zich in 2004 en won de finale van Koen Fillet. Hij deed in 2010-2011 nog eens mee aan het spelletje De Allerslimste Mens ter Wereld, waarin oud-kandidaten het opnamen tegen elkaar en ook daar ging hij met de hoofdprijs lopen. In dat finalespel won hij van Stany Crets met amper 1 seconde verschil.

Seizoen 4: Wouter Deprez

In 2005 was er weer een stand-upcomedian die naar huis ging met de oorkonde van Slimste Mens ter Wereld: Wouter Deprez. Hij werd vooral bekend in Vlaanderen als panellid van het Canvas-programma De Rechtvaardige Rechters.

Seizoen 5: Steven Van Herreweghe

Steven Van Herreweghe begon eind jaren 90 zijn carrière als wrapper bij Ketnet. Later presenteerde hij bij Studio Brussel en nog later presenteerde hij de quiz De Pappenheimers. Vorig jaar verliet hij Woestijnvis en dit jaar nog is hij teruggekeerd naar de VRT.

Seizoen 6: Annelies Rutten

Annelies Rutten is journaliste bij Het Nieuwsblad. Ze won de finale van Hans Bourlon, directeur van Studio 100, en Eva Brems, hoogleraar Mensenrechten aan de Universiteit Gent. Rutten was de eerste vrouwelijke winnaar van De Slimste Mens ter Wereld.

Seizoen 7: Freek Braeckman

Freek Braeckman werd in Vlaanderen bekend als nieuwsanker in Het Journaal. In augustus stapte hij over naar VTM Nieuws. Voordat hij begon aan zijn carrière in de media, was hij een bekende schermer. Hij bezorgde de nieuwsdienst van de VRT zijn eerste trofee. Komt daar vanavond een nieuwe titel bij?

Seizoen 8: Linda De Win

Linda De Win is vooral bekend van het VRT-programma Villa Politica, dat de politiek onder de loep neemt. Ze treedt ook af en toe op als vervangster in De zevende dag.

Seizoen 9: Bert Kruismans

Bij De Allerslimste Mens ter Wereld nam elke kandidaat minimaal voor de tweede keer deel. Kruismans won de finalestrijd van Stany Crets.

Seizoen 10: Tomas Van Den Spiegel

Tomas Van Den Spiegel is een voormalig professioneel basketbalspeler. Hij speelde bij de Italiaanse topclub Fortitudo Bologna en het Russische CSKA Moskou. Hij won de finale van Magali Cobbaert, die meedeed als onbekende kandidate, en Otto-Jan Ham.

Seizoen 11: Gilles De Coster

Gilles De Coster is bekend van onder andere De Kruitfabriek en De ochtend op Radio 1. Tegenwoordig is hij te zien in Sports Late Night en als presentator van De Mol. Hij had zo’n tien jaar lang een relatie met Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel, die dit jaar deelnam.

Seizoen 12: Adil El Arbi

Adil El Arbi is filmregisseur en scenarioschrijver. Hij kwam eerder al op voor de CD&V in Berchem.

Seizoen 13: Tom Waes

Tom Waes is acteur, presentator en zanger. Hij is vooral bekend van de programma’s Tragger Hippy, Het Geslacht De Pauw, Tomtesterom, Reizen Waes en Wauters vs. Waes. Na een anonieme deelname in seizoen 8 krijg hij in 2015 een nieuwe kans, met succes. Hij won de finale van Danira Boukhriss.

Seizoen 14: Gilles Van Bouwel

Gilles Van Bouwel werd bekend in het programma De Mol waarin hij de mol was. Sinds vorig jaar werkt hij bij televisiezender VIER. Hij was al te zien in Zeg eens euh! en Glammertime. Van Bouwel won de finale van Eva De Roo en Olga Leyers.

Seizoen 15: … ?

Straks nemen Xavier Taveirne, Goedele Wachters en Dalilla Hermans het tegen elkaar op na spannende finaleweken. Het belooft een superspannende strijd te worden.

Ex-winnaars Gilles Van Bouwel en Adil El Arbi kijken alvast uit naar de finale:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308