Wielrenner Gino Mäder overleden na zware val in Ronde van Zwitserland

Droevig nieuws uit de wielerwereld. Daar raakte vanmiddag bekend dat Gino Mäder is overleden. De 26-jarige Zwitser van Team Bahrain Victorious was donderdag in het slot van de vijfde rit van de Ronde van Zwitserland ten val gekomen in de afdaling van de Albulapas. Later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

“Het is met diepe droefheid en een zwaar hart dat we het overlijden van Gino Mäder moeten aankondigen. Op vrijdag 16 juni verloor Gino, na een zeer zware valpartij tijdens etappe 5 van de Tour de Suisse, de strijd om te herstellen van de zware verwondingen die hij opliep. Ons hele team is verwoest door dit tragische ongeval en onze gedachten en gebeden zijn bij Gino’s familie en dierbaren in deze ongelooflijk moeilijke tijd”, schrijft zijn ploeg Team Bahrain Victorious in een mededeling naar aanleiding van het overlijden van Gino Mäder.

Afdaling Albulapas

Na de klim op de Albulapas in de vijfde rit in de Ronde van Zwitserland moesten de renners nog zo’n 10 kilometer afdalen naar de aankomst. Dat deden ze op een levensgevaarlijke afdaling waar snelheden tot boven de 100 kilometer per uur werden gehaald. Gino Mäder crashte daarbij en was er meteen erg aan toe. Hij lag volgens de berichten bewegingloos in het water.

“De wedstrijddokter was binnen de 2 minuten ter plaatse”, zei de organisatie na de rit. Mäder is meteen gereanimeerd en afgevoerd naar het ziekenhuis van Chur. Daar is hij om 11.30 uur deze middag overleden aan zijn verwondingen.

Zesde rit geneutraliseerd

“Gino was een buitengewone atleet, een voorbeeld van vastberadenheid, een gewaardeerd lid van ons team en de hele wielergemeenschap. Zijn talent, toewijding en passie voor de sport heeft ons allemaal geïnspireerd”, zegt zijn ploeg. De zesde rit van de Ronde van Zwitserland is geannuleerd. De renners zullen als eerbetoon de laatste 30 kilometer samen onder neutralisatie afleggen.

Meer
Lees meer...