Left Right
scrollTop top

Wij spraken met ‘La Casa de Papel’-scenarist Alex Pina over seizoen drie, ‘Bella Ciao’ en het succes van de serie


Wij spraken met ‘La Casa de Papel’-scenarist Alex Pina over seizoen drie, ‘Bella Ciao’ en het succes van de serie

‘La Casa de Papel’-scenarist Alex Pina was onlangs aanwezig op Séries Mania, een festival dat rond televisiereeksen draait. Hij sprak er met newsmonkey over het grote succes van de reeks en het feit dat Netflix onverwachts een derde seizoen besteld heeft.

De laatste maanden was La Casa de Papel dé serie op Netflix. Het is momenteel zelfs de meest bekeken niet-Amerikaanse reeks. Zelfs de Spaanse scenarist Alex Pina had zich niet aan zo’n overdonderend succes verwacht.

“Een gekke periode”

Bij Netflix zijn ze erin geslaagd om La Casa de Papel in de hele wereld aan de man te brengen. Maar Pina laat zijn hoofd niet gek maken. “Ik neem het met veel humor”, laat hij aan newsmonkey weten. “Het is een gekke periode. Ik krijg heel veel telefoontjes, maar ik probeer me zelf niet te serieus te nemen en gewoon te schrijven zoals vroeger.”

Bella Ciao

La Casa de Papel heeft het grote publiek kunnen strikken omdat de reeks uit een aantal zeer stevige elementen bestaat: charismatische personages, een spannend plot en een lied dat in je hoofd blijft hangen, het fameuze Bella Ciao. In feite gaat het om een Italiaans verzetslied dat al honderd jaar oud is.

“De filosofie van de professor is in de eerste plaats op verzet gebaseerd”, legt Alex Pina uit. “Die filosofie heeft een symbolisch aspect, aangezien hij zich ook tegen de staat keert. Het partizanenlied houdt dus steek in de serie, zoals een icoon. Hetzelfde met het portret van (Salvador, red.) Dali met de kleur rood. Iedereen heeft het lied trouwens al minstens één keer in zijn leven gehoord, behalve misschien degenen die heel jong zijn. Het werd opnieuw opgepikt tijdens mei 68, in Latijns Amerika, … Maar nu horen we het vooral op de radio in Spanje. Het heeft dus een totaal onverwachte dimensie aangenomen.”

Derde seizoen

Het succes van La Casa de Papel was zo groot dat Netflix al snel een derde seizoen bestelde. Maar dat hadden Pina en zijn team niet voorzien. “Het was erg ingewikkeld toen Netflix ons vroeg om een derde seizoen te maken. We vroegen eerst om erover na te denken”, zegt Pina.

Waar mogen we ons aan verwachten voor dat derde seizoen? Pina wil nog niet teveel kwijt. Wel geeft hij mee dat de afleveringen niet meer geknipt zullen zijn zoals bij de vorige twee seizoenen. Zo werden de originele afleveringen daarvan in twee geknipt om aangepast te zijn aan de vormvereisten van Netflix.

netflix

Aansluiten bij eerdere afleveringen

Pina zegt ook dat het “complex” was om het derde seizoen te maken “omdat de personages met veel geld nu op verschillende plaatsen leven”. “Er is dus iets emotioneel heel sterk nodig om hen weer samen te brengen en om het verhaal weer te doen heropleven. We moeten iets heel symbolisch vinden, sterker dan het drukken van bankbiljetten.”

“Maar bij Netflix appreciëren ze dat we het idee voorgelegd hebben en we denken dat het perfect zal aansluiten bij de vorige twee seizoenen.”

Geen specifieke datum

Wanneer het derde seizoen uitgezonden wordt, is nog niet bekend. Netflix heeft enkel al aangekondigd dat het voor 2019 zal zijn. “We zijn nu volop het derde seizoen aan het schrijven”, zegt Pina. “We zullen rond de herfst beginnen filmen en Netflix zal het uitzenden in 2019.”

netflix

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618