Winkeliers willen op 28 november heropenen: “Eindejaarsperiode is cruciaal”

“Laat ons vanaf 28 november, het koopjesweekend na Black Friday, opnieuw openen.” Dat is het pleidooi van handelsfederatie Comeos en Retail Forum Belgium, die vrezen voor een zware impact van de coronamaatregelen op de retailsector.

Samen met de verhuurders van winkelpanden – vertegenwoordigd door onder meer de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) – pleiten de sectororganisaties ook voor bijkomende steun van de overheden. Ze zeggen dat ze de strenge coronamaatregelen begrijpen, maar wijzen ook op de zware impact op de omzet en het feit dat “de eindejaarsperiode cruciaal is”.

De winkeliers en verhuurders zijn ervan overtuigd dat een fysieke heropening veilig kan verlopen. “In de wetenschap dat na de eerste lockdown een opening van de winkels gepaard ging met een verdere daling van het aantal besmettingen”, klinkt het. Ze wijzen ook op de toestand in Frankrijk, waar alle winkels op 27 november – Black Friday – mogen heropenen.

Frans voorbeeld

Ook naar Frans voorbeeld vragen de federaties om een belastingkrediet. Concreet zijn de verhuurders bereid om een een deel van de huur kwijt te schelden aan winkeliers, als de federale regering voor hen met een belastingkrediet ter waarde van 50 procent van de kwijtgescholden huur over de brug komt. “Op die manier is er een evenwicht in de verdeling van de kosten van deze maatregel.”

Tot slot vragen de winkeliers een “maximale flexibiliteit in de bedrijfsvoering in december 2020 en januari 2021”. Dat wil zeggen dat ze de mogelijkheid moeten krijgen om ook steeds op zondag de deuren te openen. Dat moet helpen om “de klanten zoveel mogelijk te spreiden” en “om de cruciale eindejaarsperiode te redden”.

Meer
Lees meer...