‘Wordle’ verandert voor het eerst iets aan zijn spelregels

Voor het eerst sinds The New York Times Wordle eind januari 2022 kocht voor 1 miljoen dollar heeft de krant iets belangrijks aan de spelregels verandert. Het populaire woordspel heeft nu namelijk een eigen editor en die heeft de woordenlijst van Wordle een update gegeven. Daardoor is het spel mogelijk een stuk moeilijker geworden.

Wordle is een internetspelletje dat plotsklaps zeer populair is geworden. Op 1 november telde het spel 90 spelers. Midden januari stond de teller al op 300.000. Wie de game speelt, krijgt elke dag een uitdaging waarbij je zes kansen krijgt om een woord van vijf letters te raden. 

Nadat je een woord gegokt hebt in Wordle, krijgen de letters een kleur. Wit/zwart (afhankelijk van je modus) betekent dat de letter niet in het te raden woord zit. Geel betekent dat de letter in het woord zit, maar niet op de plaats waar het staat. En groen betekent dat de letter op de juiste plaats staat. 

The New York Times

Het gigantische succes van Wordle zorgde ervoor dat The New York Times het spelletje eind januari 2022 kocht voor maar liefst 1 miljoen dollar. Een leuk zakcentje dus voor software-ingenieur Josh Wardle, die Wordle indertijd had gemaakt voor zijn vrouw die fan is van woordspelletjes.

Al sinds de overname zijn er echter klachten van spelers tegenover de NYT. Zo menen veel gebruikers dat het te raden woord moeilijker is geworden en de Amerikaanse spelling van Engelse woorden heeft toegevoegd. Dat blijkt echter niet te kloppen. De originele woordenlijst van Wordle bestond van bij het begin uit 10.657 woorden, waarvan er 2.321 ook echt het correcte antwoord konden zijn.

Nieuwe woordenlijst

De afgelopen tijd verwijderde The New York Times uit die lijst in totaal amper zes woorden, om diverse redenen. Maar nu Wordle een eigen editor – Tracy Bennett genaamd – heeft, heeft de krant een volledig nieuwe, eigen woordenlijst gelanceerd. Het gaat hierbij specifiek om de antwoordenlijst. De lijst met woorden die gegokt kunnen worden om meer informatie te krijgen, blijft dezelfde. “Als Wordle moeilijker geworden is, is het voor het eerst echt onze schuld”, klinkt het bij de Amerikaanse krant.

Veel extra informatie wil Bennett niet kwijt over de aanpassingen die zijn doorgevoerd, al deelt ze wel één handige tip. Meervouden die eindigen op -S of -ES zijn namelijk uit de antwoordenlijst verwijderd. Die zorgden namelijk soms voor frustraties omdat het vinden van die letters gebruikers meestal weinig hielp en heel veel mogelijke antwoorden openliet.

Meer
Lees meer...