Wow! 77-jarige Nancy Pelosi speecht 8 uur aan één stuk in Amerikaans Congres. Op hoge hakken en zonder pauzes

Wow! 77-jarige Nancy Pelosi speecht 8 uur aan één stuk in Amerikaans Congres. Op hoge hakken en zonder pauzes

Nancy Pelosi, de democratische leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (en de schoonmoeder van VRT-correspondent Michiel Vos) heeft in het Congres een meer dan acht uur lange speech gehouden over de dreamers, de 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen en daar nu nog wonen. De marathontoespraak was de langste die sinds 1909 in het Huis is gegeven.

De 77-jarige Pelosi wilde met de speech druk uitoefenen op de Republikeinen om een oplossing te vinden voor de ongeveer 700.000 ingeburgerde buitenlanders die als jong kind illegaal naar de Verenigde Staten zijn gekomen en daar wonen.

Ze wil dat er een hernieuwd beschermingsprogramma voor hen wordt ingesteld. Donald Trump besloot het programma van zijn voorganger Barack Obama te beëindigen met ingang van 5 maart.

De toekomst van de dreamers was vorige maand ook al het knelpunt waarop de Democraten de overheidsbegroting blokkeerden, waarna een shutdown van de Amerikaanse overheid inging.

Moe na zeven uur

Pelosi las tijdens haar lange speech, op hoge hakken en zonder pauzes te nemen, onder meer ontroerende en persoonlijke brieven voor van jonge immigranten die nog tot volgende maand bescherming genieten in de VS, maar als de Republikeinen en de regering-Trump hun zin krijgen, daarna niet meer.

“Deze mensen worden straks gedeporteerd”, zei Pelosi ongeveer in het zesde uur van haar toespraak, “We moeten nu iets doen om hun situatie te verbeteren.”

Na zeven uur speechen werd Pelosi zichtbaar moe, haperde soms haar stem of struikelde ze over woorden. Om even later een briefje van de historicus van het Huis van Afgevaardigden voor te lezen, waarop stond dat ze inmiddels bezig was met de langste speech die daar sinds 1909 was voorgelezen.

De speech van Pelosi was dan ook bedoeld om de leiders van de Republikeinen milder te stemmen, maar ook om de eenheid in haar eigen partij te bevorderen en tegenover haar partijleden nog eens te onderstrepen dat de Dreamers beschermd moeten worden. Dat milder stemmen van de Republikeinen lijkt overigens niet gelukt; zij willen nog steeds niet stemmen over de Dreamers-kwestie.

Gesponsorde artikelen