X-gebruikers woedend over nieuwe update waardoor geblokkeerde accounts berichten kunnen bekijken

Het socialemediaplatform X, voorheen bekend als Twitter, heeft een controversiële update aangekondigd waardoor personen die je geblokkeerd hebt, alsnog je berichten kunnen bekijken. Elon Musk, die het bedrijf in 2022 overnam, stelt dat deze verandering noodzakelijk is en al lang had moeten plaatsvinden. Gebruikers hebben echter hun zorgen geuit over de gevolgen van deze update, zo schrijft The Independent.


In het kort

  • Elon Musk heeft aangekondigd dat geblokkeerde gebruikers binnenkort opnieuw de berichten zullen kunnen bekijken van mensen die hen geblokkeerd hebben.
  • Critici beweren dat deze verandering intimidatie in de hand werkt en een minder veilige omgeving op het platform creëert.
  • Het concurrerende platform Bluesky legt de nadruk op gebruikerscontrole en online veiligheid en stelt gebruikers in staat om personen effectief te blokkeren.

Sommige gebruikers voelen zich ongemakkelijk bij het idee dat personen die ze hebben geblokkeerd nog steeds toegang hebben tot hun inhoud en vrezen een toename van pesterijen en ongewenste aandacht. Ze wijzen erop dat blokkeren een cruciaal veiligheidsmechanisme is, vooral voor vrouwen die vaak te maken hebben met online misbruik door mannen. Critici beweren dat deze verandering schadelijke actoren meer macht geeft en een minder veilige omgeving op het platform creëert.

Veranderingen in de aanpak van X

In tegenstelling tot X legt het concurrerende platform Bluesky de nadruk op gebruikerscontrole en online veiligheid. Bluesky benadrukte hun inzet voor de privacy van gebruikers door hen eraan te herinneren dat ze individuen effectief kunnen blokkeren en hun ervaring kunnen aanpassen.

X is begonnen met het informeren van sommige gebruikers over de aankomende update door middel van pop-upberichten. In deze berichten wordt uitgelegd dat geblokkeerde gebruikers wel openbare berichten kunnen bekijken, maar er geen interactie mee kunnen hebben. Gebruikers worden ook aangemoedigd om hun accountinstellingen aan te passen voor meer controle over wie hun inhoud kan zien.

Voortdurende controverse en reacties

Deze wijziging maakt deel uit van een reeks updates die Musk heeft doorgevoerd sinds zijn overname van X. Deze wijzigingen zijn bekritiseerd door verschillende organisaties, waaronder de Anti-Defamation League en het Centre for Countering Digital Hate, die een aanzienlijke toename van haatzaaiende uitingen op het platform hebben gemeld. Studies wijzen ook op een toename van islamofobie, verkeerde informatie en anti-LGBTQ retoriek.

Om de controverse nog groter te maken, plant X nog een update van de Servicevoorwaarden, die op 15 november van kracht moet worden. Deze update heeft nog meer reacties uitgelokt, omdat X hierdoor door gebruikers gegenereerde inhoud, waaronder afbeeldingen, video’s en audio, kan gebruiken voor het trainen van AI-modellen zoals Grok.

Meer
Lees meer...