Left Right
scrollTop top

Yoghurt, drankjes en andere dingen met probiotica “zijn weggesmeten geld”: doen niks voor je darmflora blijkt


Yoghurt, drankjes en andere dingen met probiotica “zijn weggesmeten geld”: doen niks voor je darmflora blijkt

Er is geen enkel bewijs dat producten met probiotica, “goede” bacteriën die een goede darmflora zouden bevorderen, enige invloed hebben op die darmflora. Dat zeggen Deense wetenschappers die de producten onderzocht hebben. Ze hebben het over “weggesmeten geld”.

Volgens de fabrikanten van die dingen, helpen ze onder meer bij de spijsvertering, tegen allergieën, verhogen ze je imminiteitsysteem en zijn ze zelfs een wapen tegen zwaarlijvigheid.

Maar dat is nog niet wetenschappelijk aangetoond kunnen worden. Het Deense team van de Universiteit van Kopenhagen onderzocht zeven populaire producten met probiotica, die je in het versvak van elke supermarkt vindt. Ze lieten ze gebruiken door een grote waaier mensen tussen 19 en 88 jaar oud. Hun uitwerpselen werden onderzocht en daaruit bleek dat het gebruik van de probiotica totaal geen verschil maakten.

Schikking

In de VS moest Danone al een schikking van 35 miljoen euro treffen met consumenten omdat bleek dat de geclaimde verhoging van de weerstand door het gebruik van het Danone product Actimel niet bleek te berusten op wetenschappelijk bewijs. Danone heeft ook de door haar bij de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid ingediende gezondheidsclaims met betrekking tot zowel Actimel als Activia ingetrokken.

In Nederland heeft Danone voor Actimel van de consumentenorganisatie Foodwatch het Gouden Windei gekregen voor de meest misleidende marketing. In Engeland moet Danone van de Engelse reclamecodecommissie de claim intrekken dat Actimel de natuurlijke weerstand van kinderen verbetert. Ook in Frankrijk is de belofte over “een betere weerstand” al aangepast.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update