Ze begonnen in hun badkamer en vandaag moeten deze brouwers het Brusselse stadsbier redden

Wist je dat Brussel nog maar een handvol brouwerijen meer telt? En dat voor de hoofdstad van het bierland bij uitstek. Eén van die brouwerijen is Cantillon, beroemd dankzij de geuze, kriek en lambiek die zo typerend zijn voor Brussel. De andere op en top Brusselse brouwerij bestaat nog maar vier jaar en kan het Brusselse bier hopelijk nieuw leven inblazen. De twee brouwers van Brasserie de la Senne zijn echte Brusselaars en wilden absoluut in hun geboortestad brouwen.

La Senne, de naam verwijst naar de Zenne, de rivier die ooit heel belangrijk was voor Brussel. De Zenne zie je niet liggen wanneer je voor de brouwerij staat. We bevinden ons in Sint-Jans-Molenbeek, op een bedrijventerrein dat de brouwerij deelt met een wasserij. Voor de deur staat een ambulance geparkeerd, misschien een luxe voor wie tijdens een bezoek iets te diep in het glas kijkt. Behalve een klein bordje aan de poort van het terrein zou je nooit vermoeden dat hier een brouwerij verborgen zit. Bier brouwen in Brussel is dan ook niet eenvoudig. Het is duur om een gebouw te huren en veel plaats om iets nieuws neer te poten is er ook al niet.

Nochtans had Brussel ooit een weelde aan brouwerijen. Zo’n 250 in de gloriedagen, zelfs in 1850 waren er nog 150. Maar in de vorige eeuw nam het aantal brouwerijen in heel België snel af. Zonde als je ziet hoe de hoofdsteden van andere landen de biercultuur nu juist meer beginnen te omarmen. Gelukkig zijn Yvan De Baets en Bernard Leboucq hun roots niet vergeten toen ze een plekje zochten om hun brouwerij te openen. Ooit begonnen ze met brouwen in hun badkamer en in 2003 gingen ze als professionele brouwers aan de slag in een oude opslagplaats in Sint-Pieters-Leeuw. Maar al snel werd die plek te klein en moesten ze uitkijken naar iets nieuws, wat hen uiteindelijk terugbracht naar hun geboortestad Brussel. In afwachting moesten ze brouwerijen huren, maar ze hebben hun recept nooit aan andere brouwers willen afgeven.

newsmonkey
newsmonkey

Professionele hobbybrouwerij

Op 22 december 2010 maakten ze hun eerste Brusselse brouwsel, een verjaardag die ze op die datum jaarlijks vieren met het bier Brussels Calling. De brouwerij bevindt zich in een grote hal waar de ketels en de bottelarij netjes naast elkaar staan. Aan de ingang bevindt zich een gezellig café waar bezoekers de belangrijkste brouwsels kunnen proeven. Het hele complex lijkt een grote en professionele hobbybrouwerij. Je voelt hun passie voor het bier wanneer je tussen de ketels loopt. De nood en goesting om uit te breiden is er zeker en lijkt nog wel even in de huidige brouwerij mogelijk te zijn, maar Brasserie de la Senne wil boven alles artisanaal blijven en dus is het niet mogelijk om snel te groeien.

Op dit moment maken ze vijf bieren. Wij proefden ze en merkten vooral dat ze voor bitter bier met een licht alcoholpercentage kiezen. Bij het drinken van hun bier moet je zeker de etiketten op de flesjes bekijken, want dat zijn vaak kunstwerkjes op zich.

newsmonkey

1. Taras Boulba

*Blond bier

*Alcoholpercentage: 4,5%

Dit blonde bier is zeer hoppig en heeft een erg bittere nasmaak. Het alcoholpercentage ligt echter niet hoger dan dat van een pils en dus krijg je een heel smaakvol en licht biertje. De naam verwijst naar een krijgsheer die met Rusland ten strijde trok tegen Polen. Het etiket is echter helemaal Brussels en toont een figuur die klaar staat om een ton naar zijn slachtoffer, dat hij “smeirlap” noemt, te werpen. Die andere man zegt: “Awel, merci! Taras Boulba es roezeg van kolaire! Zanne zaune es mi een Wolline getraut.”

Brasserie de la Senne

2. Zinne Bir

*Goudblond bier

*Alcoholpercentage: 5,8 procent

Dit bier is veel minder bitter dan Taras Boulba, maar heeft nog wel een licht bittere nasmaak. Veel geschikter voor wie niet van bittere bieren houdt. Op het etiket zie je de Zenne centraal door Brussel lopen. De slogan van het bier is Brussels’ People Ale.

Brasserie de la Senne

3. Jambe-de-Bois

*Tripel

*Alcoholpercentage: 8 procent

Nog een blond bier dat licht bitter smaakt, maar zich heel vlot laat drinken. Misschien zelfs het vlotst van de drie, maar het is wel één van de zwaarste bieren uit het vaste gamma van Brasserie de la Senne. Op het etiket staan soldaten afgebeeld met de tekst ‘Belgian Revolution Triple’.

Brasserie de la Senne

4.Stouterik

*Stout

*Alcoholpercentage: 4,5 procent

Brussel mag toch ook een stout hebben en dus brouwen ze bij Brasserie de la Senne de Stouterik. De typische bitterheid is dus opnieuw aanwezig, maar wordt nu gedomineerd door een branderige smaak. Wat opvalt is het lage alcoholpercentage, want met 4,5 procent hoort de Stouterik zeker bij de lichtste stouts.

Brasserie de la Senne

5. Brusseleir

*Bruin bier

*Alcoholpercentage: 8 procent

Afsluiten doen we met een bier dat perfect is voor liefhebbers van bruin bier. Brusseleir is een mooi winterbier met een moutig karakter en chocoladetoetsen. Op het etiket zien we een astronaut met op zijn rug een brouwketel de ruimte in schieten. Op de achtergrond krijgt het bekendste Brusselse monument, het Atomium, een hoofdrol.

Brasserie de la Senne

Wie de bieren van Brasserie de la Senne wil proeven, hoeft er niet in de supermarkt naar te zoeken. In Brussel zal je het bier wel vinden in gespecialiseerde zaken en in verschillende café’s. Je kan de brouwerij ook zelf bezoeken als je groep groot genoeg is. Na de rondleiding volgt een degustatie in de bar.

Meer
Lees meer...