Ze kunnen de wiet niet aanslepen: legalisering enorm succes in Canada

Ze kunnen de wiet niet aanslepen: legalisering enorm succes in Canada

Canada is sinds deze week het tweede land in de wereld waar wiet op grote schaal is gelegaliseerd. En amper een dag na die legalisering was de drug op veel plaatsen al niet meer te krijgen. Onderzoekers hadden al geconcludeerd dat er 3 keer meer cannabis moet worden geproduceerd om aan de vraag te voldoen. Het is overigens erg lucratief voor de Canadese overheid allemaal: het levert flink wat belastinginkomsten op. En investeringsopportuniteiten.

Sinds deze week mag in Canada legaal wiet worden gebruikt en gekweekt. De afgelopen jaren werd privégebruik gedoogd, maar nu is het helemaal vrijgegeven. Canada is het tweede land ter wereld dat wiet op een dergelijke schaal legaliseert; Uruguay ging de Canadezen voor.

De regering-Trudeau wil met de legalisering tegemoetkomen aan de wens van de bevolking; er gingen de afgelopen jaren steeds meer stemmen op voor legalisering en ook was er een actieve lobby van wietgebruikers. Twee op drie Canadezen staan achter die legalisering. Van de 35 miljoen Canadezen zijn er ongeveer een miljoen die regelmatig wiet roken

“Verzamelobject”

Alleen al in de kleine provincie Nova Scotia werd de eerste dag al ruim 500.000 euro uitgegeven aan wiet. Ook levert het de overheid flink wat belastinginkomsten op. Naar verwachting zal de cannabismarkt in Canada dit jaar nog 5 miljard omzetten, in 2024 zal dat bedrag zijn vervijfvoudigd, verwachten deskundigen.

De legalisering ging woensdag in, en dinsdag tegen middernacht stonden in verscheidene Canadese steden lange rijen bij verkooppunten. De meeste mensen kochten daar wiet om zelf te gebruiken, maar er waren ook kopers die de eerste wiet wilden hebben “als verzamelobject”.

Naar verwachting zal de cannabismarkt in Canada dit jaar nog 5 miljard omzetten, in 2024 zal dat bedrag zijn vervijfvoudigd.

Toeristen

Er zijn in Canada nu 111 winkels waar wiet kan worden gekocht, maar dat worden er snel meer. Grootschalige productie is in Canada nog steeds niet toegestaan. Er mogen alleen kleine hoeveelheden worden verkocht in de winkels. Sommige winkels worden geëxploiteerd door de overheid, andere zijn commercieel.

Er kwamen zoveel Canadezen en toeristen naar de coffeeshops, dat de voorraden binnen enkele uren op waren. In enkele grote steden konden coffeeshops niet eens openen donderdag, omdat ze onvoldoende voorraad hadden. Websites van gecertificeerde winkels liepen vast en ook daar waren de voorraden in een mum van tijd uitverkocht.

Klanten moeten nu waarschijnlijk weken wachten op hun bestelling. Het is niet duidelijk wanneer de tekorten weer worden aangevuld. Canada heeft ruim 120 gecertificeerde producenten. Die hebben in aanloop naar de legalisering hun productie al flink opgevoerd, maar dat blijkt bij lange na niet genoeg.

Verschillende toeristische diensten in Canada meldden deze week een toename van het aantal bezoekers van 350%. Canna Tours, een startup die voor 125 Canadese dollar toeristen drie uur lang langs wietverstrekkers rondrijdt, zag een enorme toename van het aantal boekingen en denkt aan uitbreiding van het aanbod met tours langs wietkwekers.

Verschillende rtoeristische diensten in Canada meldden deze week een toename van het aantal bezoekers van 350%.

5 miljard binnengehaald

Zoals Canopy Growth, de grootste geregistreerde cannabisproducent ter wereld, met broeikassen zo groot als 24 voetbalvelden bij elkaar. Het is een van de Canadese bedrijven die zich hebben gestort op de straks legale drugsindustrie daar. Het bedrijf heeft net een investering van 5 miljard dollar binnengehaald.

Cannabis in Canada wordt dus big business. De Canadese regering hoopt dat ze hiermee de criminele sector buitenspel zet, en gebruikers een veilig en gecontroleerd product biedt.

Cannabis is een van de grootste beleggingstrends dit jaar. De koersen van sommige Canadese bedrijven schieten door het plafond. Als je begin dit jaar geld had gestoken in bijvoorbeeld wietproducent Canopy Growth, dan had je de waarde van je aandelen nu zien verdubbelen.

Daarnaast hebben ook Amerikaanse cola- en bierconcerns belangstelling voor de wietindustrie, want ook in de VS zijn er steeds meer staten – op dit moment negen – waar recreatieve wiet legaal is. En wiet kun je niet alleen roken, maar ook in drankjes stoppen, al is dat nu nog niet toegestaan.

Gesponsorde artikelen