Geschreven met branded content van Trustlocal.
Of je nu hippe postkaarten of zelfgemaakte juwelen verkoopt, grafisch ontwerper bent of weddingplanner. Als je een zelfstandige activiteit uitoefent in bijberoep, komt daar een boekhouding bij kijken. Ga je voor een boekhouder of bespaar je kosten en neem je deze serieuze taak er zelf bij? Je ontdekt de voor- en nadelen hier in deze blog!
Wat doet een boekhouder?
Een boekhouder houdt al je bedrijfstransacties bij zodat hij de jaarrekeningen correct voor je kan afsluiten. Daarnaast geeft een boekhouder je advies over de financiële gezondheid van je bedrijf en kan hij je tijdig waarschuwen voor je met de hele boel kopje ondergaat voor je het in de gaten hebt. Hij of zij zal dus instaan voor je jaarbalans, winst- en verliesrekening, belastingaangifte, exploitatierekening, etc.
Wanneer heb je een boekhouder nodig?
Een boekhouder nemen is niet verplicht. Startende bedrijfjes en freelancers nemen in veel gevallen hun boekhouding nog voor eigen rekening. Met een online boekhoudsoftware is dit nog niet zo ingewikkeld als je op het eerste zicht zou denken. Het is pas wanneer het bedrijf groeit dat je er toch best eens over nadenkt om een boekhouder in te schakelen. Zo kies je best een lokale boekhouder in België. Elk land heeft zijn eigen regels en wetgeving als het op fiscaliteit aankomt en een lokale boekhouder is gewoonweg makkelijk bij vragen of meetings.
Voordelen boekhouder
Kies je voor een lokaal boekhoudkantoor zoals een boekhouder in Roeselare? Dan moet je je geen zorgen maken om je belastingaangifte. Je brengt op het einde van het jaar al je paperassen binnen en laat hen het werk doen. Jouw job? Die paperassen netjes inleveren en alles zorgvuldig bijhouden. Van al je uitgaven en inkomsten houd je bewijzen bij. Kiezen voor een boekhouder is kiezen voor relaxed ondernemen én voor meer tijd, aangezien je de hele papierwinkel aan je accountant overlaat. Bovendien ben je zeker van een correcte opmaak van je jaarbalans en winstberekeningen.
Wanneer zelf je boekhouding doen?
Zoals gezegd zijn het vaak kleine startende bedrijven en freelancers met een nog niet zo groot klantenbestand die ervoor kiezen de boekhoudende taak op zich te nemen. Afhankelijk van de aard van je onderneming moet je een dubbele of enkelvoudige boekhouding bijhouden. Zo’n dubbele boekhouding vraagt wel wat meer werk en aandacht.
Hoe een boekhouder vinden?
Boekhouders en accountants zijn er bij de vleet. Zo vind je heel wat boekhouders via het internet. Handig is wel om een vaste boekhouder in de buurt te kiezen. Op die manier bespaar je op verplaatsing en tijd. Kies je boekhouder zorgvuldig. Vertrouwen in je boekhouder is namelijk erg belangrijk voor een prettige samenwerking en zal je bedrijf ook op langere termijn ten goede komen.