Het tweede seizoen van Euphoria is op dit moment vijf afleveringen ver. De laatste aflevering die we te zien kregen was ‘Stand Still Like the Hummingbird’ en stond volledig in het teken van Rue (Zendaya). In een interview met Entertainment Weekly vertelt de actrice nu over de intense opnames.
Wie de laatste aflevering van Euphoria gezien heeft, weet dat het mogelijk gaat om de heftigste uit de reeks tot nu toe. Het geheim van Rue (Zendaya) komt uit en ze moet op zoek naar een plaats die veilig is, maar ze heeft zoveel mensen gekwetst dat dat een onmogelijke opgave lijkt te zijn.
Zendaya
In een interview met Entertainment Weekly gaat Zendaya in detail over de opnames van aflevering vijf. Daarbij laat ze weten dat vooral het filmen van de eerste scène zwaar was. “Het was een hele zware dag. Ik heb nog steeds littekens op mijn benen en had na die dag heel wat blauwe plekken.”
De opnamedag vond plaats meteen nadat Zendaya terugkeerde van het filmfestival in Venetië in 2021, wat het nog zwaarder maakte. “Het was zo intens en eng om te doen en uiteraard iets wat heel emotioneel belastend is, maar ook fysiek belastend”, vertelt Zendaya. “Ik geef om Rue en ik haat het wanneer ze afziet. In deze hele aflevering is er zo veel pijn en het komt allemaal aan de oppervlakte. Het komt ook op het moment van haar terugval, wat het ook fysiek enorm pijnlijk maakt.”
Lang gepland
De aflevering was al lang gepland door maker Sam Levinson. “We wisten al sinds seizoen één dat Sam (Levinson, red.) het idee had om zo’n aflevering te maken”, vertelt Storm Reid, die in de reeks Gia, het jongere zusje van Rue, speelt. “Het was de aflevering waarbij alles op het spel stond en we moesten alles geven om haar te overtuigen dat ze hulp nodig heeft. Maar het was een uitdaging om te filmen.”
“Het was altijd een heel intense aflevering”, voegt Zendaya toe. “Het idee was altijd hetzelfde. We zijn getuige van een interventie en het is gewoon Rue die haar hele leven kapotmaakt en in brand steekt tot ze rock bottom bereikt.” De fundamenten voor deze aflevering zaten volgens Zendaya al in de special waarin Rue en haar sponsor Ali (Colman Domingo) centraal staan. “Rue zit middenin een degeneratieve ziekte en het neemt de controle over haar leven over. Daardoor verliest ze de controle. Ze kan haar emoties en haar lichaam niet langer beheersen. Ze heeft veel pijn en ik denk dat we dat echt wilden overbrengen, zowel de pijn die zij voelt als hoeveel pijn dat andere mensen toebrengt, die nog steeds van Rue houden.”
“Rue is alle controle over wie ze is kwijt”, gaat Zendaya verder. “En je ziet dat er een klein moment is waarop het spijt wordt. Je kan het zien, ze heeft spijt en vraagt zich af waarom ze het doet. Maar daarna doet ze het opnieuw. Het is een pijnlijke cyclus waar je haar doorheen ziet gaan. En ik vond het niet bepaald leuk om haar daar doorheen te zien gaan.”
Troost bij cast
Het was ook een emotioneel zware aflevering. “De reden waarom ik een acteur werd, is omdat ik een empathisch persoon ben en vaak neem ik de pijn van anderen op mij. Ik neem hun stress en angsten op mij, tezamen met die van mezelf en ik denk dat die scène mij de kans gaf om dat er allemaal uit te gooien. Ik ben dankbaar dat ik dat kon doen in een omgeving waarin ik me comfortabel en veilig voel, met acteurs en actrices waar ik heel close mee ben.”
“Na elke take, pakten we elkaar vast en spraken we over wat er gebeurd was. We knuffelden en vroegen hoe het met iedereen ging. Want het was uiteraard een oorlogsgebied.” Zendaya’s televisiemama Nika King pikt in: “Het is absoluut niet mooi, maar Sam (Levinson, regisseur, red.) besefte dat het gezien moest worden. We moesten zien hoe de familie Bennett hier doorheen moet, want het is de enige manier voor de kijker en de mensen die door hetzelfde gaan om het te begrijpen. Zodat ze voelen: ‘Wow, dit is authentiek. Dit is echt.'”
Kantelmoment
De aflevering wordt een kantelmoment in het tweede seizoen van Euphoria. “We verlaten Rue en wat ze meemaakt nooit”, vertelt Zendaya. “We zijn altijd bij haar. Er is niet veel interne dialoog en in tegenstelling tot de andere afleveringen, waarbij er altijd een openingsscène is, begon deze meteen met geweld. We springen er meteen in.”
“En ik denk dat we altijd wisten dat het een volledige aflevering zou innemen. En wanneer je dat punt bereikt dan moet je daarna de brokstukken terug aan elkaar lijmen en kijken wat er daarna gaat gebeuren en waar Rue nu heen gaat. Ik hoop dat als we nog steeds om haar kunnen geven na dit alles, dat andere mensen dit kunnen doortrekken naar niet-fictieve personages, naar echte mensen. En zo een beetje meer begrip en empathie kunnen hebben voor verslavingen en wat het doet met mensen en hun families.”