Ziekteverzuim in België stijgt explosief

Uit een omvangrijk onderzoek van IDEWE en Acerta blijkt dat ziekteverzuim in België tussen 2018 en 2022 een alarmerende stijging heeft doorgemaakt. Mentale gezondheidsproblemen en musculoskeletale aandoeningen zijn de belangrijkste oorzaken van deze trend.

De cijfers spreken boekdelen: langdurig ziekteverzuim is in vier jaar tijd verdubbeld. Musculoskeletale problemen, zoals rug- en gewrichtsklachten, vormden in 2022 30 procent van de gevallen. Opvallend genoeg nam het aantal psychische problemen in hetzelfde jaar evenredig toe. Experts wijten dit aan stijgende stressniveaus, maatschappelijke druk en een gebrek aan ontspanningsmogelijkheden.

Leefstijl speelt cruciale rol

Het onderzoek legt ook een verband tussen leefstijlkeuzes en verzuim. Rokers lopen 47 procent meer risico op langdurig afwezigheid dan niet-rokers. Obesitas blijkt eveneens een bepalende factor, vooral door een verhoogde kans op spier- en skeletklachten en chirurgische ingrepen.

“Leefstijlfactoren worden vaak onderschat”, zegt een woordvoerder van IDEWE. “Preventie en ondersteuning kunnen hier een groot verschil maken.”

Bedrijfsgrootte en leeftijd maken verschil

De grootte van een organisatie blijkt ook van invloed op het ziekteverzuim. Werknemers in grote bedrijven (200 werknemers of meer) waren in 2022 vaker afwezig dan hun collega’s in kleinere bedrijven. Verder meldt het rapport dat oudere werknemers minder vaak kortstondig verzuimen, maar dat zij wel een hoger risico lopen op langdurig ziekteverzuim vanaf de leeftijd van 55 jaar.

De resultaten van het onderzoek onderstrepen het belang van een sterk gezondheidsbeleid op de werkvloer. Preventieve maatregelen, zoals het aanpakken van roken en obesitas, en effectieve re-integratieprogramma’s kunnen een belangrijke rol spelen in het terugdringen van ziekteverzuim.

Met deze inzichten hebben werkgevers nu meer dan ooit een verantwoordelijkheid om een gezonde werkomgeving te creëren. “Het is niet alleen in het belang van de werknemers, maar ook van de bedrijven zelf”, besluit de studie.

Meer
Lees meer...