Zo herkenbaar: “Oeps, ik ben mijn pil weer vergeten! Wat nu?” 

Zo herkenbaar: “Oeps, ik ben mijn pil weer vergeten! Wat nu?” 

Zoals de meeste vrouwen in België, kies je voor de pil als anticonceptiemiddel. Maar wat de meeste vrouwen ook doen, is de pil eens vergeten. Je zoekt meteen online op, wat je moet doen, maar het antwoord vind je niet altijd op de meest betrouwbare websites. We geven enkele tips van betrouwbare bronnen.

De pil is nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel door Belgen. Het is ook gewoon erg makkelijk: elke dag een pil innemen en je bent beschermd tegen ongeplande zwangerschap. Daarnaast reguleert het je cyclus, mindert het pijnlijke maandstonden, mindert het acne en kan het bepaalde vormen van kanker voorkomen, zegt de website Gyn & Co, uitsluitend aangedreven door artsen en Belgische gynaecologen.

Maar stel dat je ergens heen gaat zonder je pil, of je vergeet je pil. Wat moet je dan doen?

3 tot 12 uur

Is het echt nodig om elke dag je pil in te nemen op hetzelfde moment? Maak je geen zorgen, het antwoord is nee. “De combinatiepil kan je innemen tot 36 uur na vorige inname dus één pil werkt 24 uur + 12 uur,” zegt Franstalige Infor Jeunes op hun website. Dus je kan maximaal twaalf uur na de tijd van uw vorige inname, nog een pil innemen. Na het overschrijden van deze twaalf uur, maak je kans op ongewenste zwangerschap.

Bij een minipil moet je meer aandacht besteden aan tijdschema’s want dan heb je maar drie uur speling. Ben je niet zeker wat voor een pil je inneemt? Lees dan zeker de handleiding in de doos.

iStock

Je hebt de tijd overschreden? Geen paniek, vraag je eerst af, of je seks hebt gehad in de periode dat je je pil bent vergeten. Ten tweede controleer je in welke ‘pilweek’ je zit: is het de eerste, tweede of derde week dat je je pil neemt?

Opletten tijdens de eerste week

Vergeet je één pil tijdens de eerste week (1 tot 7 pillen)? Dan moet je zo snel mogelijk je vergeten pil innemen. Het is niet erg om twee pillen tegelijk in te nemen, je moet dit zelfs doen. Dan blijf je wel beschermd tegen zwangerschap.

De eerste week is erg belangrijk want dat is de periode waar je maandstonden eindigen en uw eierstokken terug ovuleren. De pil blokkeert de ovulatie. Stel dat je een pil vergeet, dan ben je niet langer beschermd tijdens de 7 dagen na je vergeten pil. Bij seks is het dan aangeraden om gebruik te maken van andere anticonceptie (zoals condooms). De website seksualiteit.be adviseert om de noodpil in te nemen, als je toch seks hebt gehad in de 5 dagen voor je je pil vergat in te nemen.

iStock

De tweede en derde week

Vergeet je je pil in de tweede week (van de 8e tot de 14e pil) of derde week (15e tot en met 21e pil), dan heb je (bijna) niets te vrezen. Voor de tweede week, moet je gewoon de vergeten pil innemen. Je bent dan altijd beschermd. Voor de laatste week, heb je een keuze: ofwel stoppen met je strip en 7 dagen je pil niet meer innemen (dan krijg je je maandstonden door) of je neemt de gemiste pil en neemt je strip helemaal uit.

Meerdere pillen vergeten

Opgelet, als je meer pillen vergeten tijdens de eerste, tweede of derde week, dan ben je niet beschermd. Kans op zwangerschap is ook afhankelijk van hoeveel pillen je bent vergeten. Daarom raden wij aan om dan uw arts of gynaecoloog om raad te vragen.

Herinnering

Vergeet je regelmatig je pil? Dan bestaan er ook applicaties die je eraan doen herinneren om je pil in te nemen. Je stelt zelf een tijdstip in en dan krijg je op tijd een melding: “Heb je je pil vandaag al ingenomen?”. Je kan op verschillende manieren reageren op de melding.

Pill Reminder

Gesponsorde artikelen