De komst van een baby zorgt sowieso voor een grote verandering. Niet alleen voor mama en papa en eventuele broertjes of zusjes, maar ook voor de familiehond. Als je zwanger bent, zal je viervoeter ongetwijfeld aanvoelen dat er iets aan het veranderen is, dus moet je dan al beginnen met de voorbereiding. Maar ook als de baby er is, moet je blijven bijsturen.
Voor de komst van de baby
– Evalueer het gedrag van je hond
Vraag je eerlijk af of het gedrag van je hond wel te rijmen valt met een baby. Is hij vaak agressief of zeer territoriaal? Dan moet je misschien overwegen om een nieuw baasje voor hem te zoeken. Natuurlijk heb je ook nog enkele maanden de tijd om ongewenst gedrag aan te pakken. Vraag eventueel hulp van een expert.
– Wees je bewust van je eigen gedrag
Een zwangerschap brengt heel wat nieuwe emoties met zich mee, zoals ongerustheid, stress en prikkelbaarheid. Probeer ervoor te zorgen dat dat niet afstraalt op je hond, want hij zal dat sowieso voelen.
– Stel grenzen
Zowel qua tijd als qua ruimte. Bouw de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met je hond een beetje af, zodat de verandering na de komst van de baby niet te plots is. Leer hem tegelijkertijd ook dat de kinderkamer verboden gebied is, dat is zeker in het begin erg belangrijk.
Als de baby er is
Volgens de bekende hondenfluisteraar Cesar Millan zijn er vijf stappen die cruciaal zijn om te zorgen voor een goeie relatie tussen je baby en je hond.
Stap 1: de kennismaking
Nog voor je je baby meebrengt naar huis, moet je je hond laten kennismaken met de nieuwe geur, bijvoorbeeld door een kledingstuk of dekentje mee te brengen. Stel op dat moment meteen grenzen: laat hem ruiken, maar slechts vanop afstand. Wanneer je de baby voorstelt aan je hond, doe je exact hetzelfde: je houdt hem kalm in de buurt van je hond, en laat hem ruiken. Breng je baby de eerste keer niet te dicht, maar doe dat geleidelijk aan.
Daarnaast moet je hond ook – eventueel op voorhand – wennen aan de nieuwe geluiden, zeker aan het huilen van je baby. De kans is groot dat hij daar stress van krijgt en zelf begint te blaffen. Als het mogelijk is, zorg je er ’s nachts beter voor dat je hond je baby niet kan horen.
Stap 2: samen eten
Als je baby kan zitten en eten krijgt in een kinderstoel, valt er sowieso heel wat op de grond. En daar zal je hond natuurlijk op afkomen. Bovendien is de kans groot dat je kind het plezant vindt om eten naar de hond te gooien, wat het ontmoedigen nog moeilijker maakt.
Wat kan je doen? Vanaf het begin duidelijke regels stellen is een eerste stap. Het is een goed idee om dat met twee te doen: iemand die zich bezighoudt met de baby en iemand die de hond in toom houdt.
Als dat echt niet lukt, moet je je hond in een andere kamer zetten voor je je baby eten geeft.
Stap 3: de kruipfase
Als je baby begint rond te kruipen, komt hij onvermijdelijk vaker in de buurt van je hond, en daarbij hebben ze allebei hulp nodig. Nu is een goed moment om je baby te leren hoe en waar hij de hond mag aaien: heel zachtjes en liever onder de kin dan op het hoofd van de hond.
Je hond moet dan weer leren om zijn enthousiasme onder controle te houden. Leer hem om niet op of tegen de baby te springen en kalm te blijven.
Stap 4: de eerste stapjes
Als de baby begint de stappen, wordt het nog een beetje moeilijker. Omdat hij in het begin erg wankel is, kan een hond – zeker een grote – hem snel omverlopen. Blijf daarom je hond aanmoedigen om kalm te zijn in de buurt van je baby.
5. Stap 5: samen spelen
Als je baby stevig op zijn beentjes staat en je hond gewend is aan zijn aanwezigheid, dan kan je ze gerust ook samen laten spelen. Geef je baby bijvoorbeeld een zacht balletje om mee te gooien, zodat je hond die terug kan brengen.
De voorwaarde voor het samen spelen is wel dat je hond erin slaagt om kalm te blijven én dat jij altijd een oogje in het zeil houdt. Vertrouw je het niet? Laat het dan ook niet toe. De veiligheid van zowel je baby als je hond blijven altijd het belangrijkst.
Vergeet ook niet dat je met elke hond voorzichtig moet zijn, welk ras het ook is. In het nieuws komen vaak verhalen over bijtende pitbulls en rottweilers, maar ook de zogezegd brave honden kunnen je kind verwonden. Het allerbelangrijkste is dat je controle en gezag hebt over je hond en dat hij in alle situaties naar jou luistert. Aarzel dan ook niet om naar een hondenschool te gaan.(Bronnen: ASPCA, Cesar’s Way, Doggone Safe, Fitpregnancy)Heb jij nog meer tips om ervoor te zorgen dat je baby en je hond goed kunnen samenleven? Of ervaringen die je wil delen? Laat het ons dan zeker weten via de reacties, Facebook of Twitter.