De zomertijd komt eraan en dat is slecht nieuws voor je seksleven (maar er zijn oplossingen)

Binnen iets minder dan een week gaat de zomertijd in ons land in. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart verliezen we dus één uur. Dat lijkt op zich niet veel, maar wordt wel in verband gebracht met meer hartaanvallen, beroertes … en een slechter seksleven.

Zondag 28 maart 2021 om 2 uur ’s nachts moeten we onze klok één uur vooruitzetten. Dat wil dus zeggen dat we één uur minder kunnen slapen. Dat extra slaaptekort komt op een moment dat veel mensen sowieso al slechter slapen door de coronacrisis. En dat zorgt dan weer voor veel relationele problemen.

Verschillend slaapritme

Volgens Wendy Troxel, gedragswetenschapper bij de RAND Corporation en auteur van het boek Sharing the Covers: Every Couple’s Guide to Better Sleep, komt dat probleem vooral voor bij koppels met een verschillende ritme. Het gaat bijvoorbeeld om koppels waarbij de ene een vroege vogel is en de andere een avond- of nachtmens.

Vooral die laatste groep heeft het moeilijk met de zomertijd omdat ze sowieso al moeite hebben om op tijd te gaan slapen. Daardoor kan hun slaaptekort nog meer oplopen wat dan weer voor de nodige problemen zorgt. Slaapverlies kan bij mannen namelijk het testosteronniveau verlagen waardoor ze minder zin hebben in seks. En dat terwijl koppels met een verschillend slaapritme sowieso gemiddeld al minder seks hebben dan andere koppels.

Overdag en vluchtertjes

Gelukkig zijn er oplossingen voor dat probleem. Volgens Troxel kan het helpen om niet enkel ’s avonds, maar ook op andere momenten van de dag seks te hebben. “Het idee dat alle seks ’s nachts moet gebeuren, is niet per se goed”, zei Troxel aan Insider.

Mary Jo Rapini, een psychotherapeut en intimiteits- en seksexpert, benadrukt aan Insider dat het vooral belangrijk is in een relatie om je seksleven niet te verwaarlozen. Voor koppels die daar door slaaptekort niet veel meer aan toekomen, had ze nog een laatste tip: “Maak gebruik van vluchtertjes”.

Lees ook:

Meer
Lees meer...