Zondagnacht kan je elke minuut een vallende ster zien

Zondagnacht kan je elke minuut een vallende ster zien

De vallende sterren komen er weer aan. Tijdens de nacht van zondag op maandag zal je aan de hemel tientallen vallende sterren kunnen zien. Het zou de best waarneembare passage van de Perseïden zijn van de afgelopen acht jaar. 

Zit je al lang te broeden op je wens maar heb je nog geen vallende ster aan de hemel kunnen bespeuren? Dan is het zondagnacht je moment. Op de nacht van zondag op maandag zal je tussen 3 en 4 uur ’s nachts namelijk elke minuut een vallende ster kunnen zien. Al is vallende ster misschien niet het juiste woord.

Perseïden

Het is zondagnacht weer tijd voor het maximum van de zogenaamde Perseïden, een meteorenzwerm die bestaat uit stofdeeltjes die ooit achtergelaten werden door de komeet Swift-Tuttle. Elk jaar rond 13 augustus komen deze voorbij en kan je dus tientallen ‘vallende sterren’ zien.

Deze vallende sterren zijn dus geen sterren die plots een duikvlucht maken, maar het zijn dus minuscule stukjes ruimteafval die in onze atmosfeer terechtkomen terwijl ze aan een rotvaart door de ruimte vliegen en daar tot ontbranding komen. En dat is wat wij zien. Een brandend stukje ruimtepuin dat aan 200.000 km per uur door de ruimte schiet. Maar vallende ster klinkt natuurlijk wel een pak romantischer.

Hoe kan je de vallende sterren zien?

De vallende sterren zijn te zien in de nacht van zondag 12 augustus op maandag 13 augustus. Tussen 3 en 4 uur wordt het hoogtepunt verwacht, waarbij er tot 70 vallende sterren te zien zullen zijn per uur. Wat dus overeenkomt met meer dan één per minuut. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com is het de eerste keer sinds 2010 dat de astronomische omstandigheden zo gunstig zijn.

Om de vallende sterren optimaal te kunnen zien, zoek je best een donkere plaats waar er weinig lichtvervuiling is, bijvoorbeeld door straatverlichting of autolampen. Je hebt geen telescoop nodig, je zal de vallende sterren perfect kunnen waarnemen met het blote oog. Aangezien het nieuwe maan is op 11 augustus, zal de maan alvast geen roet in het eten gooien. Nu nog hopen op een heldere hemel en dan kan het sterrenkijken beginnen!

Gesponsorde artikelen