Zotte line-up: Beyoncé, Ed Sheeran, Jay-Z, Usher én Coldplay op één podium (en Alexander De Croo mag er ook even op)

Zotte line-up: Beyoncé, Ed Sheeran, Jay-Z, Usher én Coldplay op één podium (en Alexander De Croo mag er ook even op)

“Het concert van de eeuw”, zo doopt de enthousiaste Zuid-Afrikaanse pers het event: het Global Citizen Festival in Soweto, bij Johannesburg. Want supersterren als Beyoncé en Ed Sheeran kruipen er op het podium, om te herdenken dat Nelson Mandela 100 jaar geleden werd geboren, maar ook om de strijd tegen armoede, ondervoeding en onderdrukking verder te zetten.

Het moet toch een zeldzame keer zijn, dat een Belgisch politicus in een Afrikaans sportstadium mag speechen en hartelijk applaus krijgt. Het overkomt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld), die in Soweto, Zuid-Afrika het podium beklimt op het Global Citizen Festival, een grote bijeenkomst die elk jaar doorgaat.

Uiteraard zijn de tienduizenden fans (er kunnen er 90.000 in het Soccer City-voetbalstadium, het zit stampvol) niet voor de politiek komen afzakken, maar voor de artiesten. Het geheel is een zotte mix van absolute wereldsterren en 26 staatshoofden. Absolute nummer één is natuurlijk het sterrenkoppel Beyoncé en Jay-Z, en in hun kielzog nog een hele reeks wereldsterren. Zo doet de Queen B een duet met niemand minder dan Ed Sheeran, en zijn onder andere Pharell Williams, Drake, Usher en Coldplay ook van de partij. Het geheel wordt gepresenteerd door Trevor Noah, de presentator van de Daily Show in de VS.

Daarnaast is de line-up aan Afrikaanse presidenten ook niet min: onder meer de excellenties van Sierra Leone, Rwanda of Mozambique doen een snel woordje op het podium. Daar komt dus ook nog De Croo even op en af het podium.

43 miljoen voor gendergelijkheid en 5 miljoen voor strijd tegen tropische ziektes van België

Global Citizen Festival is een wereldwijde organisatie die vecht voor gender equality, een thema waarop De Croo zich als minister van Ontwikkelingssamenwerking steeds meer profileert. Zo schreef hij er het boek ‘De eeuw van de vrouw’ over.

Het moet gezegd: De Croo springt er wel uit als politieker. Hij draagt een kostuum en t-shirt, hij gaat niet saai op het podium maar op één van de uitlopers in het publiek staan. En hij krijgt de massa aan het roepen als hij roept: “She is…” en het publiek telkens “equal” moet terugroepen.

Daarna belooft hij 43 miljoen voor genderequality, een bedrag dat weliswaar al eerder ook aan projecten beloofd is (het is dus niet helemaal nieuw), maar hij krijgt toch zeer ruim applaus. Hij kondigt ook aan dat België nog eens 5 miljoen dollar geeft voor de strijd tegen verwaarloosde tropische ziektes. De Bill en Melissa Gates foundation stort nog eens evenveel voor hetzelfde doel. In totaal wil het Global Citizen Festival op één dag 1 miljard dollar aan donaties ophalen.

Het concert herdenkt daarnaast vooral ook dat het honderd jaar geleden is dat Mandela geboren werd, in 1918. Onder andere de familie van de Zuid-Afrikaanse leider beklimt het podium. Mandela vocht jarenlang tegen Apartheid, het systeem waarbij zwarten in Zuid-Afrika tweederangsburgers waren. Hij bracht jaren door in de Zuid-Afrikaanse gevangenis, maar in 1990 kwam hij vrij en werd hij de eerste zwarte president van het land. Onder zijn bewind werd Zuid-Afrika een multi-raciale natie waarbij iedereen bij wet gelijk was. Hij stierf in 2013 op 95-jarige leeftijd.

In Soweto was de organisatie op z’n zachtst gezegd chaotisch: duizenden mensen hadden gratis tickets gekregen, als dank voor hun werk als vrijwilliger. Maar de sfeer was gigantisch: toppers zoals Pharell en Ed Sheeran kregen zonder enige moeite het stadium totaal uitgelaten.

Voor De Croo zit er niet veel feesten in: hij moest na het concert zo snel mogelijk op het vliegtuig terug naar België. Hij keert immers vervroegd terug omdat hij over de regeringscrisis maandag al wil overleggen met zijn partij.

Gesponsorde artikelen