Zuhal Demir behoudt vrijheid om “all the way” te gaan als minister van Onderwijs

Zuhal Demir (N-VA) kreeg onlangs de titel van Vlaams minister van Onderwijs, maar opmerkelijk genoeg niet de titel van viceminister-president. Hoewel ze een van de kopstukken is van N-VA, werd die rol aan Ben Weyts gegeven. In een recent interview licht ze toe waarom dat geen probleem voor haar is, maar net een voordeel.

Bij de samenstelling van de Vlaamse regering is niet elke vakminister met een belangrijke portefeuille automatisch viceminister-president geworden. Zo is Caroline Gennez (Vooruit) verantwoordelijk voor Welzijn, maar ging de rol van vice naar Melissa Depraetere. Ook binnen cd&v is er een vergelijkbare situatie: Hilde Crevits kreeg de vicepost, terwijl Jo Brouns de portefeuilles Landbouw en Omgeving combineert. Bij N-VA werd het viceminister-presidentschap toegekend aan Ben Weyts omwille van zijn anciënniteit, en niet aan Demir, ondanks haar prominente positie.

Demir zelf ziet hierin echter geen obstakel. “Als minister van Onderwijs, Werk en Justitie wil ik inhoudelijk doorpakken”, zegt ze. “Als je ook vice bent, moet je vaak de kerk in het midden houden, en dat is nu niet nodig. Ik heb mijn handen vrij om all the way te gaan voor mijn bevoegdheden.”

Focus op Nederlands in het onderwijs

Nu Demir niet langer de ambitie heeft om burgemeester van Genk te worden, kan ze zich volledig richten op haar ministeriële verantwoordelijkheden. In het onderwijsbeleid ligt voor haar de nadruk op de Nederlandse taalvaardigheid van leerlingen. Ze verwijst naar haar eigen ervaring als kind, toen ze de taal leerde met veel discipline. “Links vindt dat stigmatiserend, maar dat is quatsch. Het is veel erger om je een dom gansje te voelen in een klas waar je niet mee kunt”, stelt ze in het interview.

Voor Demir was de motivatie om van de B-klas met anderstaligen naar de A-klas te gaan een belangrijke stimulans. “Dat kon, als ik maar hard genoeg studeerde. (…) En toen ik eenmaal in die A-klas zat, was ik vertrokken”, zegt Demir. De minister benadrukt hiermee het belang van doorzettingsvermogen en een goede taalbasis voor succes.

Nieuws op eigen voorwaarden

Demir maakt ook een opmerkelijke onthulling in haar gesprek met Humo: ze leest geen kranten en kijkt geen tv. Haar woordvoerder houdt haar op de hoogte van het belangrijkste nieuws. Volgens haar helpt deze afstand om zich niet te laten beïnvloeden door lobbygroepen of externe invloeden.

“Als ik niet de juiste dingen kan doen voor het algemeen belang omdat allerlei lobby’s en belangengroepen nee zeggen, dan hoeft het niet voor mij”, stelt ze resoluut. “Gewoon wat lintjes knippen, mooi wezen en op de winkel passen, dat interesseert me niet.”

Meer
Lees meer...