Zweden bereidt met nieuwe wet strenge lockdown voor

Het gaat de slechte kan uit met het coronavirus in Zweden. Het Scandinavische land hield lang vast aan zijn lakse maatregelen, maar kampt nu met een zware tweede golf die maar niet wil afzwakken. Een nieuwe wet moet het nu mogelijk maken om restaurants, winkels en openbaar vervoer te sluiten.

“De regering nog geen besluit genomen over de sluiting van bedrijven, maar de regering is bereid om ook dat soort beslissingen te nemen”, zei eerste minister Stefan Lofven in een persconferentie nadat Zweden de nieuwe wet goedkeurde. Met die wet is het mogelijk om onder andere restaurants, winkels en openbaar vervoer in het land te sluiten. Tot nu toe zijn die altijd mogen openblijven tijdens de coronacrisis.

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie nam Zweden zelfs zo goed als geen extra maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Recent kwam daar verandering in toen die strategie meer en meer kritiek kreeg. Zo zijn sinds eind november publieke bijeenkomsten met meer dan acht mensen verboden en sloot Zweden in december de scholen tot minstens 24 januari.

Bijna half miljoen besmettingen

Het effect van die maatregelen is voorlopig nog niet te zien in de cijfers in Zweden. Die blijven namelijk de foute kant uitgaan met gemiddeld 5 à 6.000 nieuwe besmettingen per dag. In totaal zijn nu al bijna een half miljoen mensen besmet geraakt.

Ook de ziekenhuisopnames en overlijdens blijven stijgen. Vorige week donderdag stierven op één dag 277 mensen aan Covid-19, een triest dagrecord. Het totaal aantal overlijdens staat nu al op 9.433. Die cijfers steken zwaar af in vergelijking met buurlanden Noorwegen (54.000 cases en 471 overlijdens) en Finland (38.000 cases en 586 overlijdens).

Anders Tegnell

Ondertussen slaat zelfs epidemioloog Anders Tegnell, de architect van de Zweedse no-lockdown strategie, alarm. “We hebben veel patiënten die worden opgenomen op de afdelingen intensieve zorg, en er is geen teken dat dat afneemt”, zei hij aan Bloomberg. “Helaas geldt hetzelfde voor de dodelijke slachtoffers.”

Meer
Lees meer...