Spermadonoren in Zweden mijden ziekenhuizen tijdens de coronapandemie. Daardoor kampt het land met een acuut tekort aan sperma. Wachttijden voor geassisteerde zwangerschappen lopen met jaren op. Dat bericht persagentschap Reuters.
Wachttijden voor geassisteerde zwangerschappen in Zweden zouden afgelopen jaar zijn opgelopen van zes tot dertig maanden.
‘We hebben bijna geen sperma meer. We hebben nog nooit zo weinig donoren gehad als het afgelopen jaar’, zei Ann Thurin Kjellberg, hoofd van de afdeling voortplanting in het universiteitsziekenhuis van Göteborg, aan Reuters.
13.000 euro
Twee jaar geleden ontdekte Elin Bergsten, een 28-jarige wiskundelerares uit het zuiden van Zweden, dat haar man geen sperma kon produceren. Het koppel vroeg onmiddellijk een geassisteerde zwangerschap aan. Door het tekort aan sperma is haar behandeling voor onbepaalde tijd uitgesteld.
“Het is stresserend dat we geen duidelijk tijdstip of datum voor de behandeling kunnen krijgen”, zei Bergsten.
Geassisteerde zwangerschap is gratis binnen het Zweedse nationale gezondheidsstelsel. Maar, omwille van het nijpend tekort bieden privéziekenhuizen sperma uit het buitenland aan, voor een heftige prijs.
De geassisteerde zwangerschapsbehandeling kan daar al snel meer dan 13.000 euro (ofte 100.000 kronen) kosten. Voor velen is dit onbetaalbaar.
In Zweden kunnen maximaal zes vrouwen een spermamonster gebruiken. Het meeste gedoneerde sperma in Zweden heeft deze wettelijke capaciteit bereikt. In veel gebieden is een geassisteerde zwangerschap alleen beschikbaar voor vrouwen die een specifiek spermamonster al eerder hebben gebruikt.
“Zaad voor een mooie daad”
Volgens de European Society of Human Reproduction and Embryology hebben België en de Scandinavische landen de hoogste percentages geassisteerde conceptie ter wereld, in termen van beschikbaarheid van cycli per miljoen inwoners.
België kampt dus met een vergelijkbaar tekort. Het fertiliteitscentrum van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) startte daarom met een campagne om spermadonoren aan te trekken. “Om niet afhankelijk te worden van externe commerciële spermabanken, vragen we daarom ‘zaad voor een mooie daad'”, zei dr. Ingrid Inion in februari aan Radio 2.
(lb)