Zwemmers gaan nu zelfs uit de kleren om de vakantie van koning Saoedi-Arabië te verpesten

De Arabische koning Salman vertoeft momenteel aan de Franse Rivièra voor zijn zomervakantie en dat zette al heel wat kwaad bloed bij bewoners en toeristen. Niet alleen kwam hij met een delegatie van zo’n duizend mensen, een heel openbaar strand is tijdens zijn verblijf verboden gebied voor zwemmers. Uit protest zijn enkele zwemmers dan maar uit de kleren gegaan, maar veel zal het niet uithalen. Dit zijn de vreemde maatregelen die voor zijn verblijf zijn getroffen.

De koning heeft een villa aan het strand aan de Franse Rivière. Rond het domein, dat ongeveer een kilometer lang is, is een zone van 300 meter afgezet zodat niemand in de buurt kan komen. Dat laatste lijkt nog normaal, maar de rest is toch al te gek.

1. Troon met zicht op zee

Het mag wat kosten voor koning Salman, aangezien hij bij de rijkste koninklijke families ter wereld hoort. Zijn villa in Vallauris bevindt zich enkele meter boven de rotskust van de Franse Rivièra. Heel wat beroemde gasten hebben er gelogeerd, zoals Winston Churchill en Marilyn Monroe. En de komende drie weken wordt het dus het vakantiestulpje van Salman en zijn gevolg.

Voor zijn verblijf is de villa zelfs een beetje verbouwd. Zo staan er nieuwe ramen in, zijn er nieuwe bloemen geplant, en volgens sommige bronnen zou er zelfs een troon op het balkon staan, zodat de koning in alle rust van het uitzicht kan genieten.

2. Vliegtuigen en 400 luxewagens

De koning arriveerde zaterdag met twee privévliegtuigen van Saudi Arabia Airlines. Het is bekend dat de Arabische koninklijke familie ook in de lucht in luxe baadt. Tien auto’s stonden op de luchthaven van Nice klaar om de gasten op te halen. Volgens lokale chauffeurs zijn zo’n 400 wagens met geblindeerde ruiten gehuurd.

Met die auto’s zullen de koning en zijn gasten zich in de regio kunnen verplaatsen. Chauffeurs moeten hen naar restaurants brengen of naar steden zoals Saint-Tropez, Monaco en Nice. Ze zouden de auto’s ook gebruiken om op huizenjacht te gaan.

3. Duizend vrienden

De zomervakantie dient volgens de Arabische traditie om tijd met familie en vrienden door te brengen. Daarom heeft koning Salman liefst duizend mensen met zich meegebracht. Dat verklaart ook de nood aan 400 auto’s om iedereen op z’n wenken te kunnen bedienen. De villa is wel enkel voor Salmon en zijn nauwste familie bedoeld. De rest verblijft in luxueuze hotels in Cannes.

De veiligheidsmaatregelen zijn uiteraard niet mis, maar niet iedereen loopt te klagen. De lokale economie profiteert van de aanwezigheid van zo’n rijke gasten. Het viersterrenhotel Montaigne heeft de komende weken bijvoorbeeld de helft van z’n kamers aan de Arabieren verhuurd.

4. Stranden gesloten

Veel bewoners zijn minder tevreden. Wat hen het meest stoort is dat ze de komende weken niet meer kunnen gaan zwemmen op stranden die voor zijn bezoek zijn afgesloten. De stranden zouden rond deze tijd van het jaar vol met zonnebaders, en dus veel toeristen, moeten liggen. Nu mogen ze zelfs geen enkel strand betreden dat zich in een omtrek van 300 meter rond de villa bevindt.

Langs de kust zijn boten van de politie voortdurend op zoek naar potentiële indringers. Daarover heeft de burgemeester van Vallauris zelfs een boze brief naar president François Hollande gestuurd, aangezien hij er niks over te zeggen heeft. Daar komt nog eens bij dat ze een hoop beton op een strand hebben gegoten om een tijdelijke lift naar de villa bovenop de rotsen te bouwen. “Niemand mag zich boven de wetten van het land stellen”, opperde de burgemeester.

Naast een petitie die meer dan 100.000 keer is ondertekend zijn enkele zonnebaders naakt in zee gaan zwemmen om te protesteren tegen het verblijf van koning Salman.

(Bronnen: BBC, The Mirror)
Meer
Lees meer...