Het wintersportseizoen is officieel weer begonnen en in tegenstelling tot vorig jaar heropenen de meeste Europese landen weer hun skipistes. Zo kan je in Italië, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland al gaan skiën of snowboarden. Die laatste voerde sinds vorige week zaterdag 4 december ook nieuwe coronamaatregelen in. Zwitserland schafte namelijk de quarantaineplicht voor alle buitenlandse reizigers af, waarmee de belangrijkste reisbeperking van het land vervalt. Wij vertellen je hieronder alles wat je moet weten indien je dus binnenkort een wintervakantie naar de Alpen plant.
In enkele Zwitserse skigebieden waar al sneeuw ligt, zijn de skipistes vanaf nu geopend. En vanaf zaterdag 4 december heeft Zwitserland besloten om alle landen op hun huidige quarantainelijst te schrappen, in de plaats zullen er wel strengere testvoorschriften gelden voor personen die het land binnenkomen. Dat besliste de Zwitserse overheid, omdat de aanwezigheid van de nieuwe omikronvariant inmiddels ook in Zwitserland is vastgesteld. Hierdoor vervalt dus quarantaineplicht voor alle buitenlandse reizigers. Maar zo zal de geldigheid van snelle antigeentests wel worden ingekort van 48 uur naar 24 uur.
Twee tests
Verder is iedereen die vanuit België reist en 16 jaar of ouder is, verplicht om voorafgaand aan de reis het online inreisformulier (Swiss PLF) van de Zwitserse overheid in te vullen en bij binnenkomst in Zwitserland een negatief PCR-testresultaat te kunnen voorleggen, dat niet ouder is dan 72 uur. Maar buitenlandse reizigers zijn verplicht om nog een tweede test af te leggen, ergens tussen de vierde en zevende dag van het verblijf. Reizigers kunnen daarbij kiezen uit een PCR-test of een antigeen-sneltest, ongeacht of je volledig gevaccineerd of al van de ziekte hersteld bent. De kosten van beide tests zijn voor de rekening van de reiziger. Het dragen van mondmaskers is verplicht in de skilift en je moet ook een coronapas hebben om restaurants en bars binnen te mogen. Niet-gevaccineerde personen vanuit risicolanden of -regio’s, zal de toegang tot Zwitserland worden geweigerd.
Dankzij Travelcheck kunnen reizigers naar Zwitserland gemakkelijk nagaan welke voorwaarden in hun geval van toepassing zijn. Dit interactieve platform van de Zwitserse overheid verschaft informatie over de geldende reisvoorwaarden naargelang het land van herkomst, de vaccinatiestatus, het vervoermiddel, enzovoort.
Andere Alpenlanden: Duitsland en Frankrijk
In Duitsland gelden er per deelstaat andere regels, er geldt vooral een 2G- en 3G-beleid, berichtte NOS. Een 2G coronatoegangsbewijs houdt in dat je QR-code enkel geldig is als je volledig bent gevaccineerd of genezen bent van een coronabesmetting. Een QR-code binnen het 3G beleid is geldig na volledige vaccinatie, na een genezing van corona, maar ook als je een negatieve coronatest aflegde in de afgelopen 24 uur. In Duitsland moet je je voor aankomst ook online registreren en ongevaccineerden, waaronder ook kinderen, moeten verplicht in quarantaine. Test je na vijf dagen negatief, dan mag je uit quarantaine. In de deelstaat Beieren bijvoorbeeld zijn de regels iets strenger. Daar moet je naast een vaccinatiebewijs of herstelbewijs ook een negatief testresultaat kunnen voorleggen, indien je een skilift wenst te gebruiken. Die mogen ook maar voor een kwart gevuld zijn.
In Frankrijk geldt er een 3G-beleid op de skipistes, maar ben je vanaf 11 jaar en ouder ook verplicht om een mondmasker te dragen als je in de rij staat of ergens binnengaat. Binnenkort zullen die regels wel worden verstrengd, want vanaf 15 december 2021 zullen 65-plussers een derde prik nodig hebben vooraleer hun coronapas geldig wordt beschouwd. Vanaf 15 januari geldt deze regel voor iedereen, waardoor je coronapas zonder die derde vaccinatie na zeven maand vervalt. Je zal je dan iedere 24 uur moeten laten testen.
Italië en Oostenrijk
Oostenrijk zit nog tot en met 13 december 2021 in lockdown, dus alle hotels, winkels en restaurants zijn voorlopig nog dicht. Of het land dan vanaf 14 december uit lockdown zal gaan en of buitenlanders zullen mogen komen skiën is nog onduidelijk. Vanaf januari 2022 zou Oostenrijk 1 prik van het Janssen-vaccin wel niet meer als een volledige vaccinatie beschouwen en zal er een 2G-beleid heersen. Ook zal er overal nog mondmaskerplicht gelden.
In Italië is vanaf 12 jaar en ouder een coronapas, alsook het dragen van een mondmasker, verplicht voor skiliften en hotels. In bars, restaurants en openbaar vervoer geldt vanaf vandaag, maandag 6 december 2021, ook een 2G-beleid. Hierbij is de coronapas dus alleen geldig als je gevaccineerd bent of hersteld bent van de ziekte. Een negatieve test is onvoldoende. Maar de regels kunnen per regio verschillen en zijn vooral afhankelijk van de kleurcode die het ministerie van Volksgezondheid aan de regio geeft (op basis van het aantal besmettingen). Het is daarom, net zoals in het geval van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, aangeraden om de lokale regels te controleren voor vertrek.